Stiren ve metil metakrilatin makroinimerlerle emülsiton polimerizasyonu sonucu peg-ps ve peg-pmma çapraz bağlı blok kopolimerlerin sentezi
The synthesis of peg-ps and peg-pmma crosslinked block copolymers by emulsion polymerization of styrene and MMA with macroinimers
- Tez No: 33699
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Makroinimerler, Emülsiyon Polimerizasyonu VI, Macroinimers, Emulsion Polymerization VII
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Stiren ve Metil Metakrilatın Makroinimerlerle Emülsiyon Polimerizasyonu Sonucu PEG-PS ve PEG-PMMA Çapraz Bağlı Blok Kopolimerlerin Sentezi Bu çalışmada; PEG-400 ve PEG-1500 (400 ve 1500, polietilengli- kollerin mol kütlelerini göstermektedir.), 4,4'-azobis (4-siyanovale- ril klorür) ve 4-vinilbenzil klorür kullanılarak makromonomerik azo başlatıcılar (makroinimerler) : MIM-400 ve MIM-1500 sentez edildi. İR ile NMR spektroskopisi ve DSC tekniği bu makroinimerlerin karak- terizasyonunda kullanıldı. Makroinimerler suda çözünebilir PEG birimleri içerdiklerinden, suda çözünebilir başlatıcı ve emülsiyonlaştırıcı gibi emülsiyon poli merizasyonu için gerekli olan özellikleri bir arada taşırlar. Bu ne denle bu makroinimerler etil alkol/su sisteminde, metil metakrilat ve stirenin emülsiyon polimerizasyonunda kullanıldılar. Polimerizasyon zamanı sabit tutularak (24 saat), artan makroinimer konsantrasyonuna karşı polimer veriminin artışı gözlendi. Ele geçen çapraz bağlı PEG- PMMA veya PEG - PS blok kopolimerlerinin toluende ve suda yüksek şiş me gösterdikleri ve ayrıca DSC ile yapılan termal analizde de PEG- 1500 içeren blok kopolimerde 40"C'de bir kristallerime olduğu belir lendi. Ayrıca, İR spektrumları ile blokların varlığı da belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis of PEG-PS and PEG-PMMA Crosslinked Block Copolymers by Emulsion Polymerization of Styrene and MMA with Macroinimers In this work, the macromonomeric azo initiators (macroinimers): MIM-400 and MIM-1500 were synthesized by the reaction of 4,4'-azobis (4-cyanovaleryl chloride), PEG-400 and PEG-1500 (here the numbers show the molecular weights of PEG units) and 4-vinylbcnzyl chloride. These macroinimers were characterized by IR and NMR spectroscopy and DSC techniques. Since these macroinimers contain water soluble polyethylene- glycol units, they carry properties that necessary for emulsion poly merization as water soluble initiators and emulsifiers. Therefore, these macroinimers were used in the emulsion polymerization of methyl raethacrylate and styrene in ethyl alcohol/water system. The polymeric yields were examined against macroinimer concentration as polymeriza tion times were kept constant (24 hours). Obtained crosslinked PEG-PS and PEG-PMMA block copolymers have shown high swelling capabilities in toluen and water. Moreover, a crystallization at 40°C for the block copolymers containing PEG-1500 units was determined by thermal analysis using DSC techniques. Copolymer blocks were also confirmed by IR spectral data.