Nesneye yönelik yaklaşımla gerçekleştirilen yazılımlarda sınıf uyum ölçütlerinin incelenmesi ve yeni bir sınıf uyum ölçütü önerisi
Analysis of cohesion metrics in object oriented software and propose for a new metric
- Tez No: 337045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EVİRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sınıf uyum ölçütü, cohesion metriği, sınıf uyum metriği, Cohesion Metrics, software quality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Yazılım sektörünün gelişmesi ile yazılımlarda kalite ihtiyacı kendini hissettirmiştir. Kaliteyi sağlamak için çeşitli çalışmalar yapılmış bu çalışmaların sonucunda kaliteyi ölçme ihtiyacı doğmuştur. Ölçme işlemi yazılım metrikleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu metrikler arasında; nesneye dayalı programlamanın temel taşı olan sınıfların, sahip olduğu metot ve özniteliklerin birbiri ile uyumunun derecesini ölçen sınıf uyumu(cohesion) metrik kümesi önemli bir yere sahiptir. Sınıf uyumunu ölçmek için bu güne kadar yapılan çalışmalar göreceli olarak bir başarı sağlasa da henüz olgunluk seviyesine ulaşmamıştır.Bu çalışmada temel sınıf uyum metrikleri teorik olarak incelenmiş, deneysel olarak incelemek için program yazılmıştır. İncelenen metriklerin zayıf noktaları belirtilmiş ve bu zayıflıklara karşı yeni metrik önerilmiştir
Özet (Çeviri)
With the development of the software industry, high quality software needed. Various efforts were made to ensure that quality. As a result of these studies, to measure software quality became a necessity. The measuring process is carried out by means of software metrics. Cohesion metric is important in these metrics. This metric measures the degree of alignment of classes with its methods and attributes. Studies to measure the cohesion of the class have a relative success, but have not yet reached level of maturity.This study analyzed the theoretical base of cohesion metrics. To examine metrics experimental, a program has been written. To solve weak points and weaknesses in the metrics a new metric is proposed.