Trabzon'da kent içindeki yapılarda zeminle temas eden yapı elemanlarının su ve neme karşı korunmalarında alınan önlemler ve sorunları
  1. Tez No: 33706
  2. Yazar: ŞENCAN HİLAL SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Nem yalıtımı, Yalıtım malzemeleri, Damp, Insulation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Trabzon'da kent içindeki yapılarda zeminle temas eden yapı eleman larının su ve neme karşı korunumlarında alınan önlemler ve sorunları bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci kısmında, zeminle temas eden yapı elemanlarını zorlayan etkenler iki grupta ele alınarak anlatılmaktadır. 1.2. Su ve Nemle ilgili Etkenler 1.2.1. Yapıyı dışarıdan zorlayan su ve nem türleri (zemin nemi, basınç yapmayan yüzey ve sızıntı suyu, zemin suyu), 1.2.2. Yapı elemanlarında var olan nemlilik (yapı nemi, sürekli nem), 1.2.3. iç ortamdan kaynaklanan nemlilik (kullanma suyu, çiyleşme suyu, su buharının oluşturduğu nemlilik). 1.3. Isıl Etkiler Ayrıca, zeminle temas eden yapı elemanlarında su ve neme karşı koru num amacıyla kullanılan malzemeler ve alınan önlemlere yer verilmiştir. Bu amaçla kullanılan malzeme dört grupta toplanmaktadır: 1.4.1. Su geçirimsiz beton, sıva, şap ve harçlar, 1.4.2. Bitümlü harçlar, 1.4.3. Katmanlardan oluşan bitümlü malzemeler, 1.4.4. Plastik malzemeler. Zeminle temas eden yapı elemanlarım korumak amacıyla, karşılaşılan su ve nem türüne göre üç farklı şekilde yalıtım türüne yer verilmiştir. 1.5.1. Zemin nemine karşı yalıtım, 1.5.2. Basınçsız (yüzey ve sızıntı) sulara karşı yalıtım, 1.5.3. Basınçlı suya (zemin suyu-yeraltı suyu) karşı yalıtım. ikinci kısımda, araştırma bölgesinde zemin altındaki yapı kesimi araştırılarak çizelgede, bodrumu olan binalar, alınan önlemler, hasarlar ve hasar türleri belirtilmiştir. Üçüncü kısımda, elde edilen bulgular, yani anket sonuçları grafik ola rak gösterilmiştir. Ayrıç uygulama fotoğraflarına yer verilmiştir. Dördüncü kısımda, araştırmanın irdeleme ve değerlendirilmesi çizimlerle anlatılmıştır. Beşinci kısımda, yapılan çalışmanın sonucu kısa bir şekilde ele alınmıştır. Altıncı kısımda ise, araştırma ile ilgili önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of measures and their problems taken against water and damp for the protection of construction elements touching with the ground in the buildings of Trabzon city centre. In the first part of this study the causes forcing the construction elements touching with the ground are explained in two groups. 1.2. Causes interested in water and damp. 1.2.1. The varieties of damp and water forcing the building from abroad (Ground damp, surface and seepage water does not make pressure and ground water). 1.2.2. Dampness exists in construction elements (Construction damp, consisting damp). 1.2.3. Dampness that is born from interior parts (Using water, dewwater and water steam). 1.3. Causes interested in heat. Moreover, using materials and taking measures are told with the aim of protection against water and damp in the construction elements touching with the ground. The materials used for this reason are in four groups: 1.4. 1. Waterproofing concrete, coat, screed, and mortars. 1.4.2. Bituminouse mortars 1.4.3. Bituminouse materials are composed of layers 1.4.4. Plastic materials The kind of insulation is told in three different forms according to the varieties of water and damp in order to protect the construction elements touching with the ground. 1.5.1. Insulation against ground damp 1.5.2. Insulation against water (Surface and seepage) doesn't have pressure 1.5.3. Insulation agains the pressure of water (Ground water, under ground water) In the second part buildings which have basements, measures are taken, damages and sorts of damage are pointed out in the schedule by searching construction part under ground in the research area. In the third part the results of enguete shown as a graphic. In addition to this photographs of adaptation are shown also. In the fourth part the details and important points of the study are told by drawing. In the fifth part, the result of the study is explained shortly. In the sixth part propositions interested in the study are given.