İlköğretim okulları açık alan tasarım ilkeleri ve standartlarının tespiti
Define of design criterias and the standarts of open areas of elemantary schools
  1. Tez No: 78116
  2. Yazar: MİNE ÖZBAYA NORŞON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA E. AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk gelişimi, Oyun, İlköğretim okulu, Okul alanı standartları, Child Development, Play, Elemantary School, School Play Ground Standards
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Trabzon'da belirlenen araştırma alanındaki ilköğretim okullarında, derslerin dışında yaşanan zamanın değerlendirilme şekillerine bağlı olarak okul mekanalarındaki açık alanların tasarım ilkelerinin ve standartlarının belirlenebilmesini amaçlayan bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; eğitime ilişkin tanımlar ve İlköğretim okullarının eğitim sistemi içindeki yeri tartışılarak çalışmanın amacı belirlenmiş ve Türkiye'de ilköğretim olgusunun yaşadığı yasal süreç anlatılmıştır. ikinci bölümde; çalışmanın amacına yönelik olarak seçilen ilköğretim yaş çağı nüfusunun (7-14) bedensel ve hareketsel, zihinsel (bilişsel), sosyal ve duygusal gelişim evreleri açıklanmış, oyunun çocuk gelişim sürecindeki yeri kapsamında oyunun tanımı ve oyun hakkında geliştirilen kuramlar anlatılmıştır. Ayrıca ilköğretim çağı nüfusunun yaş gruplarına göre oynadıkları oyun türleri ve mekanları, çalışmanın amacını oluşturan ilköğretim okulları bazında tartışılmıştır. Üçüncü bölümde; standart kavramı ve kent planlamada eğitim alanı standartları, diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak verilerek ilköğretim okullarındaki açık alanlara ilişkin genel tasarım ilkeleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; çalışmanın amacı kapsamında belirlenen alanda (Trabzon'da) seçilen ilköğretim okullarına ilişkin bilgiler verilmiş, araştırma yöntemi anlatılarak elde edilen bulgular ortaya konmuş ve bulgulara yönelik irdelemeler sunulmuştur. Beşinci bölümde; araştırmaya ilişkin sonuçlar tartışılarak genel değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to define the design criterias and the standards of open areas of elemantary schools basing on the children's spair time activities case study is held in three elemantary schools in Trabzon. The study contains five chapters. The first chapter includes the purpose and the definitions of education, and discussion about elemantary schools within the educational system. Legal background in formation is also included. In the second chapter, there is explanation elemantary school children's physical, mental, social and emotional stage. There is also definitions and theories about play, and effects of play over children. Also, kinds of play, places are discussed in the case of choosen elemantary schools. In the third chapter, standards, educational play ground standards in urban areas, are discussed and compared with other countries. And, basic open area design principles of elemantary schools are explained. In the fourth chapter, some information about choosen elemantary schools is presented. The research method is explained and the findings of the research are presented, examined and elaborated. In the fifth chapter, the results are discussed.