Değerli metallerin Eddy akımı yöntemiyle ayrıştırılması
Valuable metals seperation with Eddy current method
  1. Tez No: 337231
  2. Yazar: ALİ KARTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FENERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demirsiz metal ayrı?tırıcı, Eddy akımlı ayrı?tırıcı, Değerli metallerin geri dönü?ümü, Manyetik olmayan iletken malzemelerin ayrı?tırılması, Non-ferrous metal separator, Eddy current separator, Valuable metals recycling, Separation of conductive materials
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Demir içermeyen değerli iletken metalleri ayrıştırmadaki yeniliklerden bir tanesi, demirsiz ? Eddy akımı ayrıştırıcısı kullanımıdır. Yüksek alanlı mıknatıs bloklarından oluşan bir rotor, bir Eddy akımı üretecek şekilde yüksek hızlarda döndürülür. Bu Eddy akımı değişik metallerde onların öz kütle ve öz dirençlerine göre kuvvetler oluşmaktadır. Böylece alüminyum, bakır, pirinç gibi demir içermeyen iletken metaller, Eddy akımının oluşturduğu kuvvetler ile kolaylıkla havaya kaldırılır ve ayrıştırmanın yapıldığı ürün akışından dışarı alınabilmektedir. Malzemenin cinsi, öz kütlesi, özdirenci, biçimi, boyutları, rotorun hızı, mıknatısların alan şiddeti, kutup sayısı oluşan Eddy akımının genliğini, frekansını ve fırlatma kuvvetin büyüklüğünü belirleyici olmaktadır. Bu çalışmada Eddy akımıyla ayrıştırma yönteminin teorisi, ayrıştırıcının analitik yaklaşımları dikkate alınarak, prototip bir ayrıştırıcı imalatı yapılmıştır. Prototibin mıknatıslı tamburu 900 ve 2100 d/dk arasında döndürüldüğünde 50x40 mm ve 40x30 mm boyutlarındaki alüminyum, bakır ve pirinç test malzemelerinde oluşan kuvvetler ve ivmeler ölçülmüştür. Kuvvet olarak en iyi sonuç 2100 d/dk hızda 50x40 mm boyutlarda elde edilmiştir. Buna göre 55,8 g pirinçde 3,63 N, 17,5 g bakırda 3,53 N ve 8,6 g alüminyumda 3,43 N kuvvet ölçülmüştür. Ayrıca verim deneylerinde çeşitli boyutlarda 2 kg atıkla yapılan ayrıştırma işleminde 1500 d/dk hızın üzerinde %95'in üzerinde bir başarı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the new innovations at the separating of precious conductive metals that doesn't include iron is the useage of non-ferrous-Eddy currrent separator. A rotor that consisted of high field magnet blocks is rotated at high speeds to produce an Eddy current. This Eddy current generates forces according to density and resistivity of various metals. Thus, the non-ferrous metals such as aluminum, copper, brass are easily levitated with the Eddy currrent forces and can be separated out from mixed material flow. Type of material, density, resistivity, shape, size, rotor speed, flux density of magnets and pole numbers the resulting Eddy current amplitude, frequency and magnitude of the repellent force will be significative. In this study, a prototype of a separator were made considering the theory of Eddy current method and separator's analytical approaches. When the prototype magnetic drum is rotated between speeds 900-2100 rpm, the induced forces and accelerations in the aluminium, copper and brass test materials were measured. Test mareials sizes are 50x40 and 40x30 mm. Therefore in the brass has 55.8 g weight the force is 3,63 N, in the copper has 17,5 g weight, the force is 3,53 N and in the aluminium has 8,6 g weight the force is 3,43 N. Besides, in the seperation of several sizes 2 kg scraps %95 higher efficiency is obtained at upper drum speed of 1500 rpm.