Tokat ili sphecidae (Insecta: Hymenoptera)türleri üzerine faunistik araştırmalar
Faunistic studies on sphecidae (Insecta: Hymenoptera) species of Tokat province
- Tez No: 337230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sphecidae, Hymenoptera, Fauna, Habitat, Tokat, Türkiye, Sphecidae, Hymenoptera, Fauna, Habitat, Tokat, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİTOKAT İLİ SPHECIDAE (INSECTA: HYMENOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNE FAUNİSTİK ARAŞTIRMALARAkif DİZERGaziosmanpaşa ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Yaşar GÜLMEZBu çalışmada Tokat ili Sphecidae (Insecta: Hymenoptera) familyası faunistik olarak araştırılmış ve örneklerin doğal habitatlarıyla ilgili ekolojik gözlemler kaydedilmiştir. 2009 ? 2011 yılları arasında, ilin çeşitli bölgelerinden bu familyaya ait toplam 267 örnek toplanmıştır. Şimdiye kadar Tokat ilinden tür kaydı bulunmamaktadır. Sonuçlarımıza göre 23 tür fauna için yeni olarak kaydedilmiştir. Böylece, Tokat'ta bulunan türlerin toplam sayısı 23'e ulaşmıştır. Bu türlerden Sceliphron curvatum aynı zamanda Türkiye faunası için yeni kayıttır. Metindeki taksonlar sistematik sırada düzenlenmiş, Tokat faunasıyla ilgili olan referanslara da değinilmiştir. Her takson için; incelenen materyalin, Dünyadaki ve Türkiye'deki yayılışları verilmiştir. Sonuçlar faunistik açıdan tartışılmış ve bölgeden yeni kayıt olan tür sayısı literatür verileriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the family Sphecidae (Insecta: Hymenoptera) in Tokat province was investigated faunistically and ecological observations related to specimens? natural habitats were recorded. Between the years 2009 and 2011, a total of 267 specimens was collected from various regions of the province. Tokat has no records of species up to now. According our result, 23 species have been recorded as new for fauna. So, total number of species in Tokat has reached 23. Sceliphron Curvatum of these species are new records for the fauna of Turkey at the same time. For each taxon, the distribution of the material examined in the world and in Turkey has been given.