Salyangoz girişli dönmeli akış üreticisinin ısı değiştiricisi performansına etkisi
The Effect on heat exchanger performance of the swirl flow generator with the snail entrance
- Tez No: 33731
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heat exchanger, snail-like ewirl flow generator, swirl flow, pipe flow, annular canal flow. VI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET SALYANGOZ GİRİŞLİ DÖNMELİ AKIŞ ÜRETİCİSİNİN ISI DE?İŞTİRİCİSİ PERFORMANSINA ETKİSİ Bu çalışmada; aynı eksenli iç içe iki borudan oluşan ve iç boru girişinde yönlendi ricieiz bir salyangoz ile dönmeli akış oluşturulan ısı değiştiricisinde ısı transferi incele nip akış gözlenmiştir. Deney düzeneğinde sıcak su iki boru arasındaki anular aralıktan akmakta, çevre şart lar ındaki soğuk hava ise iç boru içerisinden akmaktadır. İç borunun girişinde bulunan salyangoz girişli dönmeli akış üreticisi ile havaya dönme etkisi verilmektedir. Deneyler, iç boru içerisinden akan havaya dönme etkiei verilerek ve dönme etkisi verilmeden yapılmış; sonuçlar kar şı laştır ı lmıştır Dsneylerde sıcak su tarafında Reynolds sayısı 2500 ila 10000 arasında; soğuk hava tarafında ise Reynolds sayısı 20000 ila 100000 arasında seçilmiştir. Dönme etkisi verilerek yapılan deneylerdeki Nuselt ve Etkinlik sonuçlarının, dönme etkisi verilmeden yapılan de neylerdeki Nueselt ve Etkinlik sonuçlarından daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca akış gözleme deneylerinde dönme etkisinin ısı değiştiricisi boyunca sürdüğü vs sönümlenmenin görülmediği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Isı değişr ir iciei, salyangoz profilli akış üreticileri, dönmeli akış, boru akışı, iki boru arasında akış.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT ON HEAT EXCHANGER PERFORMANCE OF THE SWIRL FLOW GENERATOR WITH THE SNAIL ENTRANCE In this thesis, heat transfer and fluid flow have been investigated for the heat exchanger which contains a snail- like swirl flow generator its inner pipe entrance. In the experimental apparatus, hot water flows throughout the annular cannal between concentric double pipe and air at the ambient condition flows troughout the inner pipe. Swirl effect on the air eide has been created by a snail-like swirl flow generator placed at the inner pipe entrance. Experiments have been carried out for swirling and for non swirling flow cases, and the results have been compared. In experiments, Reynolds numbers have been selected between 2500 and 10000 for hot water, and between 20000 and 100000 for cold air. Ab a result, it has been observed that Nusselt number and heat exchanger effectifnese of swirl flow cases are much higher than non swirl flow cases. In addition to this, flow visualization experimants show that the swirling effect continues along the exchanger.