Bankacılık sektörünün ekonomik büyüme üzerine etkisinin analizi
Analysis of the effect of banking sector on economic growth
  1. Tez No: 337438
  2. Yazar: FATİH CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAÇUKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal gelişme, Ekonomik büyüme, Bankacılık sektörü, VECM, Financial development, Economic growth, Banking sector, VECM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Finansal gelişme ekonomik büyüme ilişkisi gerek ampirik gerek teorik olarak uzun yıllardır tartışılmaktadır. Bu tartışmaların neticesinde ortak bir fikir birliği yoktur. Ele alınan çalışmalarda finansal sistemin göstergesi olarak bankalar ve sermaye piyasaları kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde finansal sistemin temelini oluşturan bankacılık sektörünün ekonomik büyüme üzerinde etkisini analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda 2005:1-2012:10 dönemleri kapsamında ekonomik büyüme göstergesi olarak sanayi üretim endeksi, finansal aracılık göstergesi olarak krediler/ mevduat oranı, bankaların finansal pozisyonları görebilmek amacıyla menkul kıymet cüzdanı/ aktifler kullanılmıştır. Veriler ADF, KPSS, PP, birim kök testleri ile durağanlık sınaması yapıldıktan sonra Johansen Eş-bütünleşme testi ile uzun dönem ilişkileri incelenmiştir. Vektör hata düzeltme modeli (VECM) kullanılarak uzun dönemli ve kısa dönemli nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre birinci düzeyde durağan çıkan veriler uzun dönemde eş-bütünleşik çıkmıştır. Hata düzelme modeli sonuçlarına göre uzun dönemde çift yönlü nedensellik ilişkisi mevcut iken kısa dönemde nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Relationship between financial development and economic growth has been discussed for many years as the theoretical to the empirical. As a result of these discussions, there is no common consensus. Banks and capitals as an indicator of financial system have been used in studies which are discussed. In this study, the effect of banking sector which creates roots of the financial system in the developing countries such as Turkey on economic growth has been tried to be analyzed In our study, industrial production index as an economic growth indicator; loans / deposit ratio as an financial intermediation indicator, securities portfolio / assets in order to see financial positions of the banks have been used.. Data ADF, KPSS, PP, unit root tests and Johansen co-integration test after test stability and long-term relationships have been examined. The causal relationship between long run and short run has been examined using vector error correction model (VECM). According to the findings, the data which is static in the first level is co-integration in the long run. According to the results of the error correction model, Even if there is bi-directional causality relationship in the long run, there is no causal relationship has been determined in the short run.