Türkiye'de istihdamın yayılma etkisi: Alt endüstriler, karşılaştırmalı imalat sanayi örneği: 1989-2010
Diffusion effect of employment in Turkey: Sub-industries, the example of comparative manufacturing: 1989-2010
  1. Tez No: 337487
  2. Yazar: GÜLÇİN GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaldor-Verdoorn Yasası, Üç Sektör Teorisi, İmalat Sanayi Alt Sektörleri, İstihdan Yaratmayan Büyüme, Verimlilik, İstihdam Politikaları, Kaldor ? Verdoorn Law, Three Sectors Theory, Sub ?Industries of Manufacturing Sector, Jobless Recovery, Productivity, Employment Policies
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada; Türkiye'nin istihdam yapısını nitelikli işgücü temelinde ortaya koymak, istihdam yaratmayan büyümenin varlığını tespit etmek adına büyüme-istihdam ilişkisini incelemek ve Kaldor-Verdoorn yasasından yola çıkılarak tarafımızdan kurulmuş temel hipotezleri, üç sektör teorisi düzeyinde ve imalat sanayii özelinde test etmek amaçlanmıştır. Bu hipotezlerden ilki, Kaldor-Verdoorn Yasası çerçevesinde GSYİH ve sanayi sektörü üretimi arasında aynı yönlü ilişkinin varlığını vurgular. Yine yasa çerçevesinde belirtilmiş olan ikinci hipotez ise, sanayi üretim artışı ile işgücü verimlilik artışı arasında kuvvetli bir ilişkinin varlığını açıklar. Üçüncü hipotez ise ölçeğe göre artan getiri yaratan endüstrilerin, ?nitelikli? istihdam yarattığını ve sanayide artan verimliliğin diğer sektörler üzerinden de nitelikli istihdamın yayılma etkisini yarattığını belirtir.? Son hipotezimiz ise, Türkiye ekonomisinin 1989-2010 döneminde istihdam yaratmayan bir büyüme hızına sahip olduğu yönündedir.Bu çalışmada ilk önce üç sektör düzeyinde Granger nedensellik testinden, Engle & Granger eşbütünleşme analizinden ve endüstri düzleminde panel veri analizinden yararlanılmıştır. Ardından elde edilen ekonometrik model tahmincileri, tarafımızdan hesaplanmış verimlilik temelli indeks göstergesi yardımıyla karşılaştırmalı biçimde yorumlanmıştır. İndekse konu olan veri tabanı, istihdamın GSYH içindeki sektörel payının, istihdam içindeki payına oranı olarak hesaplanmıştır. Daha sonra ise Türkiye imalat sanayi alt sektörleri düzeyinde (TİSAS) panel veri analizi ile imalat sanayi alt sektörlerinde istihdamın yayılma etkisinin varlığını test edilmiştir.Bu çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye'de Kaldor Verdoorn yasası geçerlidir. Ancak sanayi sektörünün istihdam yaratıcı/olumlu etkisi, diğer sektörler üzerinde beklenen yayılma etkisini doğurmamaktadır. Dolayıyla Türkiye ekonomisi istihdam yaratmayan bir büyüme olgusu içindedir. Her iki yöntemin analitik bulguları birbirini doğrulamaktadır. Diğer taraftan imalat sanayi alt sektörlerinde de istihdam yaratıcı etki, sanayi sektöründe olduğu gibi istenilen düzeyde güçlü değildir ve beklenen yayılma etkisi görülememektedir. Bu bulgular, yeni politika üretilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purposes of this study is to present Turkish employment structure on the basis of skilled labor force, examine the relation between the growth and employment in order confirm the concept of growth which doesn't create employment, and to test the main hypothesis builded by us drived from Kaldor-Verdoorn law, within the framework of three sector theory and manifacturing industry in particular. Within the scope of Kaldor-Verdoorn Law, the first of these theories claim that there is a positive relation between the GDP and the production in industry sector. Second hypothesis explains the strong bind between the increase in industrial production and increase in labor force productiveness. Third hypothesis put forward that the industries which creates increasing returns to the scale brings qualified employment, and increased productiveness in industry causes a spread of qualified employment to the other sectors. The last hypothesis asserts that Turkish economy has a growth rate which hasn?t created employment in the period of 1989-2010.In this study; Granger causality test, Engle & Granger cointegration analyses and panel data methods on industrial base have been used. Then the required econometric model predictions are comparatively evaluated using a productivity based index indicator which is calculated by us. The data base subjected to the Index is the ratio of each sector's share in gross domestic product divided by the share of employees in the sector concerned. Subsequently, on the level of Turkish manifacturing sector, (TİSAS) panel data analysis is used to test the spread of employment in manifacturing sub sectors.Results of this study show that Kaldor Verdoorn law is valid in Turkey. However, the employment creating/positive effect of the industry sector doesn't show the expected spill-over effect on the other sectors. Hence, Turkish economy has a growth period, which doesn't create employment. Both two methods' analytical findings validates each other. Besides,employment creating effect in the sub sectors of manifacturing industry, as it is in industry sector, not as strong as desired and spill over effect doesn?t exist. These findings prove the importance of the creation of new policies.