6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanununa göre limited ortaklığın haklı sebeple feshi
Cancellation of limited partnership on just cause according to new Turkish commercial code no. 6102
  1. Tez No: 337488
  2. Yazar: ALİ HAYDAR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORUÇ HAMİ ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Limited ortaklık, Haklı sebep, Fesih, Türk Ticaret Kanunu, Limited partnership, Just cause, Cancellation, Turkish Commercial Code
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 471
Özet
Bu çalışmanın amacı, limited ortaklığın haklı sebeple feshini incelemektir. Tüm diğer ortaklıklar gibi, limited ortaklığın da haklı sebeple feshedilmesi mümkündür.Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda limited ortaklığın haklı sebeple feshine ilişkin önemli yenilikler getirilmiştir. Bu yeniliklerin kaynağını da İsviçre Borçlar Kanunu(Obligationenrecht) oluşturmaktadır.Uygulamada en fazla görülen ortaklık tipi limited ortaklıktır. Limited ortaklık bünyesinde hem kişi hem de sermaye ortaklıklarına ilişkin özellikler barındırır. Haklı sebebin tespitinde, ortaklığın bu özelliği belirleyici önemdedir. Bu kapsamda, kişi ortaklıkları özellikleri daha ön planda olan bir limited ortaklıkta haklı sebep olarak kabul edilecek durum, sermaye ortaklıkları özellikleri daha belirgin olan bir limited ortaklıkta haklı sebep olarak kabul edilmeyebilir.Ortaklıktan çıkma, payın devri, genel kurul kararların iptali ve sorumluluk davası, haklı sebeple fesih davasına göre önceliğe sahiptir. Bu nedenle, ortağın öncelikle bu yollara başvurması gerekir. Bu imkanların mevcut olmasına rağmen, fesih davası açan ortağın davası reddedilebilir.Haklı sebeple fesih davasını her ortak açabilir. Bu davanın kural olarak ortaklık tüzel kişiliğine karşı açılması gerekir. Fesih davasında, mahkemenin ortaklığın feshine karar vermesi zorunlu değildir. Mahkeme fesih yerine alternatif bir çözüme hükmedebilir. Bu çerçevede mahkeme, ortaklığın bölünmesine, ortaklık sözleşmesinde değişiklik yapılmasına veya yeni bir müdür atanmasına hükmedebilir. Ancak mahkemenin davayı reddetmesi veya ortaklığın feshine karar vermesi de mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to examine the cancellation of limited partnership on just cause. Just like all other partnerships limited partnerships can be cancelled on just ground.New Turkish Commercial Code has brought very important innovations on cancellation of limited partnership on just cause. The Swiss Code of Obligations constitutes the source of these innovations.In practice, limited partnerships are the most established kind of partnerships. Limited partnership carries the characteristics of both personal partnerships and capital partnerships. This feature plays a very important role in determination of the just cause. In this context a situation which might be considered as just cause in a partnership, in which personal partnerships feartures stand in the forefront, might not be considered as a just cause in a partnership in which features of a capital partnership stand in the forefront.Withdrawal of partnership, share transfer, cancellation of general meeting decisions and liability lawsuits hava a priority when compared to lawsuit of cancellation on just ground. That's why the partner should first try these remedies. The action might be dismissed if the partner has a possibility to apply the remedies mentioned above.Each partner has the right to file the lawsuit on cancellation of limited partnership on just cause. Principally this action must be brought against the legal person. The court is not obliged to decide cancellation. The court might decree an alternative solution. In this context the court might divide the partnership, change the partnership contract or appoint a new manager. On the other hand the court might dismiss the case or decree the cancellation of the partnership.