Ceza hukukunda hekimin tıbbi müdahalesi çerçevesinde işlenen taksirle öldürme suçu
Crime of negligence manslaughter arising from the phiysicien?s medical intervention in criminal law
- Tez No: 337495
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Tıbbi müdahale, taksirli sorumluluk, adam öldürme, Physician, Medical Intervention, Negligence Liability, Homicide
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 470
Özet
Kişi, sağlığında çeşitli nedenlerden kaynaklanan bozulmalar meydana geldiğinde, genellikle ilk iş olarak hastalığın tedavisi için bir hekime başvurur. Hekim, hastalığın tanısını koyduktan sonra, gerçekleştirilmesi gereken tedavi yöntemini belirleyerek, hastaya tıbbi müdahalede bulunur. Hastaya uygulanacak tıbbi müdahaleler, hastalığın türüne göre çok basit bir ilaç tedavisi olabileceği gibi çok karışık bir cerrahi bir müdahale olabilir.Tıbbi müdahale, sağlığı korumak ve sürdürmek gibi bir amaca dayalı olsa da, esasında kişilik haklarına sahip bir varlık olan insanın vücut bütünlüğüne yönelmektedir. Kural olarak, insan sağlığına ve vücut bütünlüğüne yönelen her türlü müdahale, kişilik haklarının hukuka aykırı olarak ihlali sayılır. Ancak tıbbi müdahaleler, bazı koşulların varlığına bağlı olarak hukuka uygun sayılmaktadırlar.Uğraşı alanı, Anayasalarda üstün bir değer olarak korunan yaşam, sağlık ve vücut bütünlüğü olan hekimlik mesleği, tüm dünyada saygı duyulan mesleklerin başında gelmesini yanı sıra ciddi sorumluluk ve riskler taşıyan bir meslektir. Bu durum, hekimleri hukuka aykırı olarak verdikleri zarardan sorumlu olmalarını engellemeyecektir. Hekim, bu mesleği gereği gibi yerine getirebilmek için tıbbi yeterliğinin yanı sıra, tıbbi müdahaleleri hukuksal açıdan eksiksiz ve hatasız yapması gerekir. Hekim, mesleği gereği kişinin vücut bütünlüğüne müdahalede bulunmaktadır. Hekim tarafından gerçekleştirilen bu müdahaleler, bazen tam aksi yönde sonuçlara yol açabilmektedir. Hekim, hatalı davranışlarıyla hastanın durumunun ağırlaşarak ölmesine dahi yol açabilmektedir. Hekimlik mesleğinin çalışma alanı insan vücudu olduğundan hekim, olumsuz sonuçları önlemek bakımından, hastaya tıbbi müdahalede bulunurken azami ölçüde dikkatli ve özenli hareket etmekle yükümlüdür. Hekime yüklenen dikkat ve özen yükümlülüğünün yerine getirilmemiş olması unsuru, taksirden doğan cezai sorumluluğunun temelini oluşturur.
Özet (Çeviri)
When a person?s health deteriorates for a variety of reasons, he/she usually starts with consulting a physician for treatment of the disease. After establishing diagnosis of the disease, the physician performs a medical intervention on the patient by setting the treatment method to be put into practice. Medical interventions to be performed on the patient, depending on the type of disease, may be represented by an easy-to-apply drug therapy in some cases while in some other cases it may be a quite complex surgical intervention.Even though medical intervention is aimed at protecting and maintaining the health, it fundamentally goes towards the physical integrity of human being, who is an entity having personal rights. As a rule, all kinds of interventions going towards human health and physical integrity are deemed to be an unlawful breach of personal rights. However, medical interventions are considered as lawful acts subject to the existence of certain conditions.The profession of a physician, whose field of occupation consists of ensuring the integrity of life, health and body, which is conserved in constitutions as a superior value, is the leading well-respected profession all over the world; on the other hand, it is a profession bearing tremendous responsibilities and risks. This does not excuse physicians from being responsible for their unlawful acts leading to damages. The physician should not only have a medical competence so that he/she can perform this profession properly but also carry out the medical interventions perfectly and faultlessly in legal terms. The physician, by nature of his/her profession, intervenes in the physical integrity of a person. Being carried out by the physician, these interventions may sometimes lead to such results that are exact opposite of those expected. The physician may give rise to homicide by getting the patient?s medical status more serious due to his/her negligent acts. Since field of occupation of the profession of a physician is human body, the physician is liable to act as observantly and meticulously as possible while performing medical intervention on the patient with a view to preventing possible adverse outcomes. The fact that the liability to act observantly and meticulously, as burdened on the physician, has not been fulfilled underlies any criminal liability arising from negligence.