Performans değerlendirme sonuçlarının eğitim ihtiyaç analizinde kullanılması ve bir örnek olay çalışması
The usage of performance appraisal results in training needs analysis and a case study
- Tez No: 337494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Eğitim, Eğitim İhtiyaç Analizi, Performance Appraisal, Training, Training Needs Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Performans değerlendirme sistemi, bireysel ve örgütsel başarının artırılmasında önemli bir araçtır. Bu sistemin amaçlarına ulaşması için; etkin bir performans değerlendirme sisteminin kurulması ve sistemin takip edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte performans değerlendirme sonuçlarının diğer İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarına katkıda bulunacak şekilde kullanımının sağlanması önemli bir unsurdur. Performans değerlendirme sonuçları, çalışanın zayıf ve gelişime açık olduğu alanları ortaya çıkarabilmekte ve dolayısıyla bu zayıf ve gelişime açık yönlerin hangi eğitim/eğitimler ile giderilebileceği belirlenebilmektedir. Bu bağlamda; performans değerlendirme sonuçları; eğitim ihtiyaç analizine önemli girdiler sağlamakta ve eğitim ihtiyacının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; performans değerlendirme kavramı, performans değerlendirme süreci, performans değerlendirme görüşmeleri ve performans değerlendirme sonuçlarının kullanım alanları; ikinci bölümde ise eğitim faaliyetleri, eğitim ihtiyaç analizi, eğitim tasarımı, eğitim yöntemleri ve performans değerlendirme sonuçlarının eğitim ihtiyaç analizinde kullanımına ilişkin araştırmalar ele alınmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; performans değerlendirme sonuçlarının eğitim ihtiyaç analizinde kullanımına ilişkin bir örnek olay incelemesi yapılmaktadır. Bu bölümde, örnek olay incelemesi gerçekleştirilen firmanın tanıtımı, performans değerlendirme sistemi ve performans değerlendirmeden elde edilen sonuçların eğitim ihtiyaç analizinde kullanımı ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Performance appraisal system is an important tool in improving individual and organizational success. To achieve the objectives of appraisal system, the establishment of an effective performance appraisal system and the monitoring of the system are needed. However, the usage of performance appraisal results that will contribute other human resources management functions is an important factor.Performance appraisal results present the weak and open to development areas of employee and thus it can be determined that which training will be improve the weak and open to development areas. In this context performance appraisal results provide important inputs for training needs analysis and play an important role in determining training needs.Thesis consists of three parts. In the first part of the thesis the concept of performance appraisal, performance appraisal process, performance review and the usage of performance appraisal results; in the second part of the thesis training activities, training needs analysis, training design, training methods and studies in relation to the usage of performance appraisal results in training needs analysis are discussed. In the third part of the thesis a case study related to the usage of performance appraisal results in training needs analysis is carried out. In the last part of the thesis consists of the company description, the performance appraisal system of the company and the usage of results gained from performance appraisal in training needs analysis.