Türkiye briketlerinin nemsel davranışları
Hygrometric behaviors of Türkiye's briquettes
  1. Tez No: 33751
  2. Yazar: ÜLKÜ KAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT B. ÖZDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Briket, bims, beton blok, buhar akımı, yoğuşma denetimi, yapı bileşeni. iv, Briquette, pumice, concrete block, Vapour diffusion, condensation control, building component
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu tez çalışması“Türkiye briketlerinin nemsel davranışları”adını taşımaktadır. Briket, ülkemizde bol miktarda üretilmekte ve uzun yıllardır inşaat sektörüne hizmet vermektedir. Fakat ısıl ve nemsel yönden bazı olumsuz özelliklere sahiptir. Araştırmada briketin özellikle nemsel özellikleri açısından incelenmesi ve olumsuz yönlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulması amaçlan maktadır. Çalışma üç ana bölüm ve ekler bölümünden oluşmak tadır. Birinci bölümde, briket tanıtılmış, üretimi ve kullanım alanları anlatılmıştır. İkinci bölümde, gerekli görülen teknik kavramlara yer verilmiş, araştırmada kullanılan yöntem ve teknikler açıklanmıştır. Rastgele örneklem yoluyla Türkiye'nin çeşitli yörelerinden toplanan briketlerin buhar difüzyon direnç katsayıları, kuru özgül ağırlıkları ve birim hacim ağırlıkları deney ve hesap yöntemiyle elde edilmiştir. üçüncü bölümde, araştırmadan çıkarılan sonuçlar özetlenmiştir. Buna göre, briketlerin buhar difüzyon direnç katsayıları birim hacim ağırlıkları ile doğru orantılıdır. Boşluklu briket duvarların ortalama buhar difüzyon direnç katsayıları, boşluk oranından ve duvar kalınlığından etkilenmektedir. Briketlerin buhar difüzyon direnç katsayıları yapıda sıklıkla kullanılan diğer duvar malzemelerinin değerlerinden daha yüksektir. Briketin rahat nefes alıp vermesi sağlanmalıdır. Bunun için birim hacim ağırlıkları düşük briketler üretilmesi önerilmektedir. Ekler bölümünde, buhar difüzyon direnç katsayısının saptandığı deney sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The work, which is called“Hygrometric behaviours of Türkiye* s briquettes”. Briquette, which is produced abundantly in Türkiye, has commonly been used in the construction sector for a long time. However, it has got some negative effets such as thermal and hygrometric. In the research, briquette especially in terms of hygrometric characteristics was studied and some useful comments to mitigate its negative effects were given. The work, consists of three main chapters and one supplemantary Section. In the first chapter, briquette was introduced and its production procedures along with its use in the construction was emphasized. In the secod chapter, some technical concepts necessary for the study were outlined and the techniques used were explained. The water vapour diffusion coefficients, the specific densities and the unit weights of the briquettes which were randomly sampled from various parts of Türkiye were determined. - In the third chapter, the results were summarized. Based on these results, it was found that the water vapour diffusion coefficients are linearly related to the unit weights of the briquettes. The average water vapour diffusion coefficients of the briquettes are effected by the porosity and the thickness of the wall. The water vapour diffusion coefficients of the briquettes are higher than those frequently used in construction. Briquettes should breathe easily. For this, it is recommended that the unit weight of the briquettes should be reduced. In the supplementary section, the results associated with the water vapour diffusion coefficients were given.