Türkiye briketlerinin ısıl davranışları
The thermal behaviors of briquettes produced in Turkey
  1. Tez No: 33750
  2. Yazar: FİGEN KARS
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YALÇIN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Briket, bims, beton blok, ısı iletkenliği, ısı iletkenliği hesap değeri. IV
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Bu tez çalışması“Türkiye Briketlerinin Isıl Davranışları”adını taşımaktadır, ülkemizin birçok yöresinde yaygın olarak kullanılan bir yapı bileşeni olan briket, küçük işletmelerde üretilmektedir. Bu araş tırmada Türkiye'nin değişik yörelerinde üretilen briketlerden örnekler toplanmış ve deneysel olarak ısı iletkenliği hesap değerleri saptanmış ve olumsuz yönlerinin iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Çalışma üç ana bölüm ve ekler bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde; briketin tanımı, üretimi, fiziksel özellikleri ve kullanım alanları anlatılmıştır. îkinci bölümde, gerekli görülen teknik kavram ve büyüklüklere yer verilmiş, ısı kaybını ölçme aleti tanıtılıp, araştırmada kullanılan yöntem ve teknikler açıklanmıştır. Toplanan örnek briketlerin ısı ilet kenliği, hesap değerleri, kuru özgül ağırlıkları, kuru birim ağırlık ve kuru birim alan ağırlıkları deney ve hesap yöntemiyle elde edilmiştir. üçüncü bölümde, araştırmada elde edilen sonuçlar özetlenmiştir. Briketlerin agrega oranları, boyut ve ısı iletkenliği açısından bir de ğerlendirmesi yapılmıştır. TÜBİTAK desteği ile yürütülen araştırmamızda bu değerlendirmeler doğrultusunda briketlerin iyileştirilmesi amacıyla yeni bir briket tasarlanması önerilmiştir. Havalandırılmış çift kabuklu duvar ilkesine göre tasarlanmış olan bu yeni briketler de deneysel ve kuramsal olarak değerlenmiştir. Ekler bölümünde de, ısı iletkenliği hesap değerinin saptandığı de ney sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The title of the thesis is“The Thermal Behaviors of Briquettes Produced in Turkey”. Briquette is commonly produced and used in Turkey as a building component. In this study, the thermal conductivity coefficients of the briquettes sampled and gathered from different parts of Turkey were experimentally obtained. Suggestions associated with the improvement of the negative characteristics of the briquettes were given. The work consists of three main chapters and one supplementary section. The first chapter focuses on the definition, production, physical properties and the application of the briquette. In the second chapter, the technical concepts associated with the topic are explained and the apparatus measures heat loss together with the methods and techniques used during the work was detailed. Thermal conductivity coefficients together with the specific gravities, unit volume weights,- unit weights, and unit surface weights on a dry basis were obtained from the briquettes sampled. Results obtained from the study were summarized in the third chapter. An evaluation of the aggregate ratios of the briquettes in terms of the dimension and thermal conductivity was carried out. To improve the characteristics of the briquettes, a new briquette was designed in the direction of the evaluation carried out. These new briquettes designed based on the principle of aerated double layer wall were investigated experimentally and theoretically. The results associated with the thermal conductivity coefficients are given in the supplementary section. Key words : Briquette, pumice, concrete block, thermal conductivity, thermal conductivity coefficient.