İstanbul Boğazı'nda kılavuzluk hizmeti veren kılavuz kaptan sayısının simülasyon yöntemiyle optimizasyonu
Optimization of number of marine pilots serving at İstanbul strait by simulation technique
  1. Tez No: 337648
  2. Yazar: EMRE UÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Boğazı, Kılavuz Kaptan, Kılavuzluk, Simülasyon, Optimizasyon, İstanbul Strait, Maritime Pilots, Pilotage, Simulation, Optimization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye?de teknik ? seyir hizmetlerin kuralları Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan liman yönetmelikleriyle belirlenmektedir. Ama genellikle belirlenen bu kurallar ampirik yöntemlerle ya da tecrübeye dayalı olarak tespit edilmektedir. Bu tez karar vericilere ve paydaşlara yardımcı olmak amacıyla kılavuz kaptanlık hizmetinin doğru yönetilmesi için dinamik bir simülasyon modeli oluşturulması amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmanın hedefinde İstanbul Boğazı?nda verilmekte olan teknik - seyir kılavuzluk hizmetinin optimize edilmesi için gerekli insan kaynağının belirlenmesi vardır. Bu amaçla, kılavuz kaptanlık hizmetinin genel hatlarını keşfetmek için kılavuz kaptan örgütüyle yapılan görüşmeler sonrasında kılavuzluk hizmet algoritması oluşturulmuştur. Buna ek olarak simülasyon modelinin geliştirilmesi için istatistiksel veri olarak gemilerin boğaza geliş zamanları, kılavuz hizmeti talep eden gemi sayısı, hizmet süresi, kılavuz kaptan takviyelerinin süreleri, 2010 ? 2011 tarihleri arası boğaz trafiğinin istatistikleri toplanmıştır. Modellemenin sonucu olarak bulunan bilimsel sonuçlar gerçek hayattaki uygulamayla da karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, techno-nautical services? principles are determined in Port Regulations prepared by Turkish Transportation, Maritime Affairs and Communication Ministry. But the principles are set mostly empirically or experience based. This study helps decision-makers and stakeholders for the correct utilization of resources on pilotage by developing a dynamic simulation model. Aim of this study is the determination of required human resource for the utilization of techno-nautical services at optimum level in marine pilotage services of Istanbul Straits. For this purpose, the pilotage service algorithm has been developed with structured interviews to explore the common principles in the pilotage organization. For developing simulation model, statistical data, the time of ship arrivals, numbers of ships under pilotage, durations of the services, times to pilot transfer, numbers and durations of traffic statistics from 2010 to 2011 were gathered. Scientific results generated with this simulation model have also been compared with real life experience.