Türk Vergi Sisteminde Uzlaşma Kurumu ve vergi gelirleri üzerindeki etkisi
Compromise council of Turkish tax system and effects on tax revenues.
  1. Tez No: 337712
  2. Yazar: AHMET KARATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKAN TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Tax, Compromise Council of Turkish Tax System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Uzlaşma, mükelleflerin adlarına yapılan tarhiyatı yargıya intikal ettirmeden önce, vergi idaresi ile tahakkuk edecek vergi ve ceza hususunda anlaşmak için başvurabilecekleri idari bir çözüm yoludur. Kamu alacağının kısa sürede tahsilini sağlayan uzlaşma yolu, aynı zamanda mükellefin yargı sürecinde katlanacağı maliyetleri ve bürokratik işlemleri de ortadan kaldırmaktadır. Yapılmış olan bu çalışmada Türk Vergi Sisteminde Uzlaşma Kurumu izah edilerek, devletin elde etmiş olduğu vergi gelirleri üzerindeki etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde Vergi kavramı üzerinde durularak, verginin tanımı ve niteliği detaylı olarak izah edilmiştir. Vergi uyuşmazlıklarında uzlaşma müessesesi ve uzlaşma türleri ise çalışmamızın ikinci bölümünde açıklanmaktadır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde uzlaşma kurumunun sistematik yapısı tanımlanarak bu kurumun ülke ekonomisi açısından etkileri değerlendirilerek alınan sonuçlar detaylandırılarak sunulmuştur. Nihai olarak ise Türkiye?de uzlaşma kurumuna yönelik eleştiriler ve uzlaşma kurumunun geliştirilmesi ile ilgili öneriler üzerinde durulmuştur. nahtar Kelimeler: Vergi, Türk Vergi Sisteminde Uzlaşma Kurumu
Özet (Çeviri)
Reconciliation, the assessment taxpayers names referred to the judiciary, before taxes and penalties accrued with regard to the tax administration can apply for an administrative solution is the way to deal with. Compromise that allows the collection of receivables from the public as soon as possible, but also the costs borne by the taxpayer in the judicial process and eliminates bureaucratic procedures.Reconciliation Council, which has been explained in this study by the Turkish Tax System, the state tried to explain effects on tax revenues that have achieved. In the first part of our study with emphasis on the concept of taxes, the tax has been described in detail in the definition and nature. The institution of conciliation and compromise types of tax disputes described in the second part of the study. The third part of the study was to systematically compromise the structure of the institution in terms of defining the country's economy, the effects of this institution evaluating the results obtained are presented in details. Ultimately, the criticism of the institution of conciliation and compromise in Turkey focused on recommendations for the development of the institution.