Armağanın tarihsel dönüşümü ve modernizmle birlikte tüketim ürünü olarak televizyon'da sunumu: Sevgililer Günü örneği
Historical transformation of gift and presentation on tv as consumer product in modern era: Instance of Valentine's Day
- Tez No: 337721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ENDERHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Armağan, Kapitalizm, Modernizm, Tüketim, Medya, Televizyonda Armağanın Sunumu, Gift, Capitalism, Modernism, Consumption, Media, Presentation Of Gift On TV
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
?Armağanın Tarihsel Dönüşümü Ve Modernizmle Birlikte Tüketim Ürünü Olarak Televizyon'da Sunumu: Sevgililer Günü Örneği? başlıklı bu çalışma, armağanın arkaik dönemlerden günümüze kadar geçirdiği dönüşümü ve bu dönüşüm sırasında kaybettiği özgünlüğünü anlama konusuna ışık tutmaktadır.Çalışmada, kapitalist anlayışıyla tamamen tezatlık içeren arkaik dönemdeki armağan ekonomisi ve günümüzdeki armağan anlayışı arasındaki değişim süreci ele alınmakta, tüketim kültürüyle birlikte armağanın tüketilebilecek bir nesne konumuna indirgenmesi incelenmektedir. Aynı zamanda, tüketim kültürünü yaygınlaştıran en etkili kitle iletişim aracı olarak televizyonun, tüketimle olan bağı araştırılmış ve armağan olgusunun televizyonda nasıl sunulduğu tartışılmıştır.Buna göre; armağan ve televizyon ilişkisi bağlamında, yayınlanan programların toplumdaki armağan fikrini şekillendirmesi ve kapitalizmin kâr amaçlı yarattığı sevgililer günü ve diğer özel günlerin, reklamlarda, haberlerde ve dizilerde nasıl işlendiği ele alınmaktadır.Bu çalışmada, armağanın arkaik dönemdeki anlamından uzaklaştığı ve kapitalizmle birlikte kâr anlayışına yönelik bir tüketim ürününe dönüştüğü görülmüştür. Ayrıca televizyonda yer alan reklamlar, diziler, haberler vb yayınların, tüketimi arttırdığı gibi armağanın da tüketim ürününe dönüşümüne katkıda sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Study titled ?Historical transformation of gift and presentation on TV as consumer product in modern era: Instance of Valentine?s Day? shed light on the transformation of gift from archaic times to the modern- day and understanding the lost of originality during this transformation.Gift economy in archaic period which is completely contrast to capitalist percept and process of change between understanding of gift in modern-day was tackled in the study, examined reduction of an object to be consumed in conjunction with consumption culture. Also, television that the most effective means of mass communication which extends consumer culture was researched connection to consumption and was discussed how the gift presentation on TV.Accordingly,discussed in the context of relationship between gift and television, programs are published shaping the idea of gift in society and how the Valentine?s Day and other special days which are created for profit by capitalism described on commercials, news and TV series.The meaning of gift changed from its meaning in the archaic period and it transformed into a consumer product for profit by capitalism was understood in this study. Also ads, serials, news, etc. publications in TV what increased consumption and contributed to transformation of gift into a consumer product was precipitated.