Manas Destanı'nda yer alan müzikal ögeler
Musical items in Manas Epic
- Tez No: 337722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Tarih, Music, History
- Anahtar Kelimeler: Destan, Manas Destanı, Türk Müzik Kültürü, Türk Tarihi, Türk Müzik Tarihi, Müzikoloji, Etnomüzikoloji, Epic, Manas Epic, Turkish Music Culture, Turkish History, Turkish Music History, Musicology, Ethnomusicolgy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Destanlar, değerli birer edebî eser olmalarının yanı sıra, ait oldukları milletin tarihini, geçirdiği büyük olayları ve kültürel değerleri yansıtmaları bakımından da büyük öneme sahiptirler. Bir milletin kültürel zenginlikleri içinde en önemli yapı taşlarından olan ?müzik? de, destanlarda yer bulur. Destanlar, ait oldukları milletin müzik tarihi açısından önemli ipuçları sunar.Literatür taramasına dayalı betimsel karakter taşıyan bu araştırmada, tüm Türk dünyasının ve dünyanın en kapsamlı destanı olan Manas Destanı?nın çeşitli varyantlarını inceleyerek, içlerinde yer alan müzikle ilişkili kavram, motif ve simgeleri tespit etmek; belirlenen bu öğeleri Türk kültürü ve Türk müzik kültürü ile ilişkilendirmek; Manas Destanı?nı müzikal şekilde söyleyen manasçıları vurgulamak; destanda yer alan müzikal kavram, motif ve simgelerin, gerek Kırgızların gerekse tüm Türk dünyasının müziksel yaşamını yansıtma durumunu saptamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Epics are very valuable literal works. At the same time they are very important for reflect to national history, great events and cultural values. Music, one of the most important parts of cultural wealth of a nation, includes in epics and offers important clues to the history of musicThis descriptive research based on literature review, aimed to investigate to various variants of the Manas Epic, the most comprehensive epic in Turkish World and the World; identify to musical concepts, musical motifs and symbols in these variants; to relate these items with Turkish culture and Turkish music culture; to emphasize ?manaschi? who singing Manas Epic in musical style; to determine the reflection of the musical life of as well as Kyrgyz and all Turkish world through the agency of musical event, motives and symbols in Manas Epic.