Testing effectiveness and effort in software product lines
Yazılım ürün hattında etkili test ve test çabası
- Tez No: 338270
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Ürün Hattı Testleri, Etkili Test, Test Çabası, Test Teknikleri, SPL Testing, Testing Effectiveness, Testing Effort, Testing Techniques
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yazılım ürün hattı toplam geliştirme maliyetinin yeniden kullanılabilirlik ve değişkenlik yardımıyla düşürülmesi için önerilmiş bir yazılım geliştirme yöntemidir. Fakat teslim edilme çeşitlerine göre değişkenlik gösteren yazılımlardaki artan varyasyonlar yazılımın doğrulanma ve onaylanma aşamasında maliyetin artmasına sebep olmaktadır. Geliştirme aşamasındaki testlerin maliyeti test tanımlarının ve yazılımlarının yeniden kullanılmasıyla düşürülebilir. Bu çalışmanın esas amacı testlerin etkili yapılabilme oranının artmasını test maliyetinin minimize edilerek sağlanmasıdır. Aselsan?ın yazılım ürün hattı projelerini kapsayan 4 durum bu çalışmada işlenmiştir. ?lk olarak, FIG basis path metodu yazılım ürün hattı projelerinin fonksiyonel testlerinde uygulanmış ve sonrasında etkili test sonuçlarında artış gözlenmiştir. FIG basis path metodu yazılım bileşeninin yetenek ağacını kullanılarak test tanım sırası oluşturma yöntemidir. Bu metod fonksiyonel testlerin etkili test değerlerini arttırmak için tercih edilebilir. ?kinci çalışma test çabası tahminini işleyen bir çalışmadır. Yazılım ürün hattı projelerinde altyapı tabanlı ve ürün odaklı olmak üzere iki farklı testyöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemler test çabası kapsamında bu çalışmada karşılaştırılmıştır. Bu çalışma test yöneticisine uygun tekniğin seçilmesi konusunda fikir verebilir. Üçüncü olarak yeniden kullanılabilirlik teknikleri incelenmiştir. Test tanımlarının yeniden kullanılabilirliği test çabasınıdüşürmek için kullanılabilir. ?ki yeniden kullanılabilirlik yöntemi toplam test tanımları kapsamında karşılaştırılmıştır. Uygun yöntem test çabasını düşürmek için seçilebilir. Son olarak platform testlerinde referans bir uygulama seçimi önerilmiş ve ürünler benzerlik değerlerine göre gruplanmıştır. Sonrasında, etkili test değerleri her bir grup için değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Software product lines (SPL) aim to decrease the total software development cost by the help of reusability and variability. However, the increasing number of variations for the delivery types of products would result in increasing cost of the verification and validation process. Total testing cost of development can also be decreased by reusing test cases and scripts. The main objective of this study is to increase testing effectiveness while minimizing testing effort. Four different cases consisting of Aselsan?s SPL projects have been studied. Firstly, FIG Basis path method was applied at the functional testing phase, and an increase on the testing effectiveness value has been observed.FIG basis path method is a test case sequence generation technique using the feature tree of the software component. This method would be preferable to improve testing effectiveness on the functional verification phase. The second study was on testing effort estimation. There are two testing approaches for SPL projects, namely infrastructure based and product focused testing. These two techniques have been compared in terms of testing effort. It was a study that gives an idea to test managers about the selection of the proper testing technique. Thirdly, reusability techniques were evaluated. Reusability of testing artifacts can be used to decrease the total testing effort. Tworeusability techniques for testing artifacts were compared in terms of the number of test cases. Proper technique would be chosen to decrease testing effort. Finally, selection of a reference application on platform tests was proposed and software products were grouped according to the redundancy values. Then, testing effectiveness values were evaluated for each test grouping.