Balkusan Dam and HEPP: Investigation of better alternatives to EIEI formulation
Balkusan Barajı ve Hidroelektrik Santrali: EIEI (Elektrik İşleri Etüt İdaresi) önerisine kıyasla daha iyi alternatiflerin araştırılması
- Tez No: 338532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN KENTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balkusan Hidroelektrik Santrali, Ekonomik Analiz, TürbinKapasites, Balkusan HEPP, Economic Analysis, Turbine Sizevi
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkiye?de ekonomik ve sosyal alanlardaki gelişime bağlı olarak enerjiye olan talep hızla artmaktadır. Türkiye, yeterli miktarda doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip olmamakla birlikte büyük bir hidroelektrik potansiyeline sahiptir. Hidroelektrik enerji, en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynağıdır. Balkusan deresi üzerinde 1500 ve 450 kotları arasında enerji üretimi maksadıyla Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) 1999 yılında, kaya dolgu barajdan oluşan bir hidroelektrik santrali (HES) için fizibilte çalışması gerçekleştirmiştir. Bu formülasyon 2009 senesinde Hidromark Firması tarafından hem revize hem de inşa edilmiştir. Hidromark Firmasının önerdiği HES formülasyonu silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) baraj ve iki çevirme yapısından oluşan iki ayrı sistemden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, önceki formülasyonlara kıyasla daha uygulanabilir bir alternatifin araştırılmasıdır. Çalışma için geliştirilen alternatifte baraj gövdesi ve kamulaştırma masraflarından kaçınmak için nehir tipi bir HES tercih edilmiştir. Ekonomik analizde, karşılaştırılan hidroelektrik santrallerde iki eşit kapasiteli türbin kombinasyonu kullanıldığı varsayılmış ve santrallerin net gelirleri karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak, tez için geliştirilen formülasyonda farklı kapasitelerdeki iki türbin kombinasyonlarının enerji üretimine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the economic and social growth of Turkey, there is a rapid increase in energy demand. Turkey does not have sufficient natural gas and petroleum reserves; however, it has large hydropower potential. Hydropower is the most widely used form of renewable energy. To generate electricity between elevations 1500 m and 450 m on Balkusan Creek, General Directorate of Electrical Power Resources Survey and Development Administration (EIEI) conducted a feasibility study for a hydroelectric power plant (HEPP) composed of a rock-fill dam in 1999. In 2009, this formulation was not only revised but also constructed by Hidromark Company. The Hidromark-formulation consists of a roller compacted concrete dam and two diversion weirs. The aim of this study is to find a more beneficial alternative to the previous formulations. In order to avoid dam body and expropriation costs the Alternative-formulation composed of a run-of-river HEPP is developed. In the economic analysis, HEPPs are assumed to have two equal sized turbines and net benefits of different formulations are compared. Additionally, energy generation calculations are carried out for two turbines with different installed capacities only for the Alternative-formulation in order to investigate impact of turbine size on energy generation.