Three dimensional dynamic response of a concrete gravity dam
Beton ağırlık barajın üç boyutlu dinamik davranışlarının irdelenmesi
  1. Tez No: 338557
  2. Yazar: SEMA MELEK YILMAZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BİNİCİ, DOÇ. DR. YALIN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: beton ağırlık baraj, üç boyutlu dinamik analiz, silindirle sıkıştırılmış beton, baraj-zemin kaya-rezervuar ilişkisi, concrete gravity dam, three dimensional dynamic analysis, roller compacted concrete, dam-foundation-water interaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Hidroelektrik enerji gelişmekte olan ülkelerde genel olarak diğer enerji kaynaklarına alternatif olarak kullanılmaktadır. Beton ağırlık barajlar, mühendislik alanlarındaki gelişmeler sayesinde oldukça tercih edilen baraj tipleri arasındadır. Ayrıca, silindirle sıkıştırılmış beton, ekonomik olması ve hızlı inşaa edilmesi gibi avantajlarından dolayı baraj yapımında popüler bir şekilde kullanılmaktadır. Beton ağırlık baraj tasarımlarında farklı yöntemler kullanılarak statik ve dinamik yükler altında baraj davranışı incelenmektedir. Bu tez çalışmasında EACD-3D-08 programı kullanılarak silindirle sıkıştırılmış beton ağırlık barajın üç boyutlu lineer dinamik analiz yöntemiyle gerçekçi su-zemin kaya-rezervuar ilişkisi sağlanarak sismik davranışı çalışılmıştır. Zemin kaya esnekliği kütle ve sönümleme özelliklerini içererek sınırlı elemanlarla modelleme yapılmıştır. Rezervuardaki su ve baraj, üç boyutlu sonlu elemanlar kullanılarak modellenmiştir. Suyun sıkıştırılabilir özelliği ve rezervuar emilimi soğurma katsayısı ile yansıtılmıştır. USACE prensipleri ışığında lineer analiz performans kriteri değerlendirilmiştir. Parametrik çalışma yapılarak baraj davranışını en çok etkileyen faktörler belirlenmiştir. Üç boyutlu analizin önemini ve gereksinimini daha iyi anlayabilmek için iki boyutlu lineer analiz ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra, lineer analiz üç boyutlu lineer olmayan analizle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, gerçekçi baraj davranışını elde edebilmek için üç boyutlu baraj- zemin- rezervuar etkileşiminin kullanılması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hydroelectric power is a commonly used alternative source of energy in developing countries. In this regard, concrete gravity dams are the most preferred dam type especially with the developments in the engineering industry. Roller compacted concrete became more popular in dam construction due to its advantages of speed and economy. Several methods are used for the design of concrete gravity dams by analyzing the dam response under static and dynamic loads. This study provides three dimensional linear dynamic analysis of roller compacted concrete gravity dam with a complete dam-foundation-water interaction by using EACD-3D-08 program. Foundation flexibility was included with damping and mass using boundary elements. Three dimensional solid elements were used for the idealization of the dam and water with using finite element methods. Compressibility of water with reservoir absorption was studied. In the light of USACE, performance criteria of linear analyses were assessed. Parametric study was conducted to determine the most influential parameters on the dam response. The importance and necessity of three dimensional analyses were investigated by comparing with linear two dimensional analyses. Linear analyses were then compared with three dimensional nonlinear analyses. In conclusion, the realistic dam seismic response can only be obtained by using three dimensional linear analyses with full interaction of dam-foundation-water.