Biyoyakıt ve makro ekonomik değişkenler arasındaki etkileşim: Önemli üretici ülkeler ve Türkiye örneği
Interaction between biofuels and macro economic variables: The case of significant producer countries and Turkey
- Tez No: 338605
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN ZAFER GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Biyoyakıtlar, Enerji Tüketimi, Nüfus, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Çevre, VAR Analizi, Trend Analizi, Biofuels, Energy Consumption, Population, Gross Domestic Product, Environment, VAR Analysis, Trend Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Fosil yakıtların yakın bir gelecekte tükeneceği bilinen bir gerçektir. Enerjinin sürdürülebilirliği için, üretici ve tüketiciler farklı alternatif yakıtlara yönelmişlerdir. Bu amaçla, biyoyakıtlar sürdürülebilirliğe katkı sağlamak bağlamında dikkate değer bir önem kazanmıştır. Ayrıca biyoyakıtlar, enerji sektörünün yanı sıra çevre, tarım ve ekonomik açıdan yeni bir politik araç olarak görülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye ve önemli biyoyakıt üreticisi bazı ülkeler örnek alınarak sürdürülebilir enerji tüketiminin ne ölçüde sağlanabileceği konusu araştırılmıştır.Çalışmada kapsama alınan ülkelerin 1992-2011 periyodunda, biyoyakıt üretimi, gayri safi yurt içi hasıla, nüfus ve birincil enerji kaynaklarının tüketimine ilişkin panel veri seti oluşturulmuş ve VAR analizi ile incelenmiştir. Diğer taraftan söz konusu ülkelerin biyoyakıt üretiminde kullandıkları tarımsal ürünlere ait trend denklemleri kullanılarak geleceğe yönelik projeksiyonlar elde edilmiştir. Çalışmada incelenen değişkenler arasında önemli nedensellik ilişkileri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that fossil fuels will run out in the near future. Producers and consumers have turned to various alternative fuels for the sustainability of energy. For this purpose, bio-fuels have gained a remarkable significance to contribute to the sustainability. Apart from this, bio-fuels are seen as a new political tool with respect to environment, agriculture and economy in addition to energy sector. In this study, Turkey and some significant biofuel producer countries were regarded as an example and to what extent sustainable energy consumption could be achieved was investigated. 1992-2011 period of the countries included in the study, the panel data set was created about biofuel production, gross national product, population and consumption of primary energy sources and they were investigated with VAR analysis. On the other hand, future projections were obtained with using trend equations of these countries in the production of agricultural products. Significant casual relationships between the variables examined in this study were obtained.