Ozon gazının bazı baklagil yem bitkileri tohumlarının çimlenme performansı üzerine etkileri
Effects of ozone gas on germination and seedling emergence performance of forage legume seeds
- Tez No: 338757
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ozone, germination, emergence, genotype
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Farklı ozon gazı uygulama sürelerinin bazı baklagil yem bitkileri tohumlarının çimlenme ve çıkış performansları üzerine etkileri araştırmak amacıyla yürütülen bu çalışma 2012-2013 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Toplam 6 çeşit baklagil yem bitkileri tohumlarına farklı sürelerde (0-40-80 dk) ozon gazı uygulanarak tohumların düşük (4 ?C) ve optimum (20 ?C) sıcaklıklardaki çimlenme ve çıkış oranları ile kök, sap uzunlukları belirlenmiştir. Çimlenme denemeleri tesadüf parselleri, çıkış denemeleri ise tesadüf blokları deneme desenine göre 50 adet tohum 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçları, baklagil tohumlarına uygulanan ozon gazının genotiplerin düşük ve optimum sıcaklıklardaki çimlenme ve çıkış performansları üzerine çok önemli etkilerinin olduğunu, ancak bu etkilerin sıcaklık stres şartları ile çalışmada kullanılan bitki tür ve çeşitlere göre değişebileceğini göstermiştir. Anahtar kelime: ozon, çimlenme, çıkış, genotip
Özet (Çeviri)
This study was accomplished to determine the effects of various time periods of ozone gas treatments on germination and seedling emergence performances on forage legume seeds. The study was conducted at Kahramanmaras Sutcu Imam University, Faculty of Agriculture, and Department of Field Crops in 2012-2013. Seeds of 6 different forage legume species treated with ozone gas (0-40-80?) in several time periods were germinated at low (4 ?C) and optimum (20 ?C) temperatures. Germination and seedling emergence percentages along with root and shoot lengths were determined. Germination and seedling emergence experiments were arranged in completely randomized design and in a randomized complete block design with four replications of 50 seeds, respectively. Results of the study indicated that ozone gas treatments of forage legume seeds showed highly significant effect on germination and seedling emergence performances under low and optimum temperatures, but these effects would be vary based on genotype and temperature stress conditions used.