Kahramanmaraş-Dereköy yöresindeki bir dağ çağlası (Amygdalus arabica Oliv.) populasyonunda fenolojik gözlemler
Phenological observations on a mountain almond (Amygdalus arabica Oliv.) population in the Dereköy region, Kahramanmaraş
  1. Tez No: 338758
  2. Yazar: DAMLA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT DERYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağ çağlası, fenoloji, fenolojik gözlem, fenolojik safhalar, Dereköy, Mountain almond, phenology, phenological observation, phenologicalphases, Dereköy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dağ çağlası (Amygdalus arabica Oliv.), ülkemizde az tanınan bir çalı türüdür. Bu araştırma, Kahramanmaraş-Dereköy yöresinde doğal yayılış gösteren bir dağ çağlası populasyonunun fenolojik safhalarının zamanını ve süresini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Populasyonu temsilen 20 adet örnek birey seçilmiş ve bu bireyler üzerinde yaklaşık 8 aylık fenolojik gözlemler yürütülmüştür. Araştırmada, tomurcuk patlaması, çiçeklenme, yapraklanma, meyve oluşumu, meyve olgunlaşması, yaprak renginin değişmesi, yaprak dökülmesi ve meyve dökülmesi gibi fenolojik safhalar (olaylar) ele alınmıştır. Fenolojik safhalar tomurcuk patlaması hariç üçer alt safha halinde ele alınmış olup, böylece toplam 22 farklı fenolojik safha gözlenmiştir. Dağ çağlasında başlıca fenolojik safhaların görülme sırası, tomurcuk patlamasının başlaması (çiçek) (22 Şubat), tam çiçeklenme (17 Mart), tam yapraklanma (31 Mart), tam meyve oluşumu (14 Nisan), tam meyve olgunlaşması (19 Mayıs), tam meyve dökülmesi (2 Haziran), yaprak renginin tam değişmesi (16 Haziran) ve tam yaprak dökülmesi (24 Haziran) şeklinde meydana gelmiştir.Dağ çağlasında yapraklı süre 149 gün ve fenolojik vejetasyon süresi 114 gün gibi oldukça kısa bir süreyi kapsamaktadır. Olgunlaşan meyveler kısa bir süre sonra dökülmeye başladığı için, yörede meyve toplamanın özellikle Mayıs ayında belirli aralıklarla yapılmasında fayda vardır.
Özet (Çeviri)
Mountain almond (Amygdalus arabica Oliv.) is a little known shrub species in our country. This research was made to determine the time and duration of phenological phases of a mountain almond population of which natural distribution occurs in the Dereköy region, Kahramanmaraş. To represent the population 20 sample individuals were selected and about 8-month phenological observations were carried out on these individuals. In the research, phenological stages (events) such as bud burst, flowering, leafing, fruit formation, fruit ripening, leaf colouring, leaf fall and fruit fall were taken into account. Phenological phases, except bud burst, were studied in three sub-phases, thus a total of 22 different phenological phases were observed. The order of occurrence of main phenological phases in mountain almond was as follows: The beginning of bud burst (flower) (February 22), full flowering (March 17), full leafing (March 31), full fruit formation (April 14), full fruit ripening (May 19), full fruit fall (June 2), full leaf colouring(June 16) and full leaf fall (June 24). In mountain almonds, the leaf duration (149-day) and phenological vegetation period (114-day) were quite short. Because the ripened fruits begin to be shed in a short time, the fruits should be collected at certain intervals especially in May in the region.