Belediyelerde yönetsel kapasite değerlendirmesi: İç Anadolu bölgesi ve Arizona eyaleti belediyeleri örneklerinin karşılaştırılması
Assessment of administrative capacity for municipalities: Comparision of sample case municipalities of central Anatolia region and the state of Arizona
- Tez No: 339032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ÖKTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetsel Kapasite, Belediyeler, Arizona Eyaleti, İç Anadolu Bölgesi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, İç Anadolu Bölgesi (Türkiye) ve Arizona Eyaleti (Amerika Birleşik Devletleri)?nde nüfusu 100.000 ile 250.000 arasında yer alan belediyelerin yönetsel kapasitelerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmek ve elde edilen veriler çerçevesinde ilgili belediyelere yönetsel kapasitelerini geliştirmelerini sağlayacak çeşitli önerilerde bulunmaktır. Yerel yönetimlere ve özellikle de en önemli yerel yönetim birimi olan belediyelere verilen görev ve sorumlulukların gün geçtikçe artması, belediyelerin bu görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek yönetsel kapasiteye sahip olup olmadığının tartışılmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, `belediyelerin kendilerine verilen hizmetleri yerine getirmelerini sağlayacak fiziksel, finansal, insan ve bilgi kaynaklarını düzenleme, geliştirme ve yönetme yeteneği? olarak tanımlanan yönetsel kapasite kavramı İç Anadolu Bölgesi?nde ve Arizona Eyaleti?nde araştırmaya konu olan belediyelerde, belediye yöneticileri ile gerçekleştirilen mülakatlar, yöneticilerin algılarını ölçen anket çalışması ve belediyelerden elde edilen çeşitli veriler çerçevesinde insan kaynakları yönetimi, mali yönetim, bilgi teknolojileri yönetimi ve sermaye yönetimi olmak üzere dört yönetsel kapasite bileşeni kapsamında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare administrative capacity of the municipalities with population of 100.000 to 250.000 in Central Anatolia (Turkey) and Arizona State (the United States of America), and to make recommendations for improving the administrative capacity of them accordingly. Increased duties and responsibilities of local governments and particularly municipalities as the most important local government units bring about the debate whether municipalities possess enough administrative capacity to fulfil these duties and responsibilities. In this context, the concept of administrative capacity is defined as `municipalities? ability to regulate, develop and manage the physical, financial, human and information resources allocated to them for offering their services?. Data was collected from sample municipalities in Central Anatolia Region of Turkey and Arizona State by means of interviews with municipal leaders, questionnaires about their perceptions and within the scope of various information obtained municipalities. The municipalities in this study were compared in four components of administrative capacity such as human resources management, financial management, information technologies management and capital management in the light of the collected data. Key Words Administrative Capacity, Municipalities, Arizona State, Central Anatolia Region.