Yapay sulakalanlar ve diğer yöntemlerle azot ve fosfor gideriminin araştırılması
A survey on nitrogen and phosphorus removal by constructed wetlands and other treatment systems
- Tez No: 340057
- Danışmanlar: PROF. KADİR KESTİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Azot giderimi, Fosfor giderimi, Yapay sulakalanlar, Atıksu arıtma, Nitrogen removal, Phosphorus removal, Constructed wetlands, Wastewater treatment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZETBu çalışmada evsel ve endüstriyel atıksularda bulunan ve ötrofikasyona neden olan azot ve fosfor elementlerinin giderimi için kullanılan yöntemler araştırılmıştır. Çalışmanın asıl amacı, genel olarak sistemin kurulabilmesi için gerekli şartların belirlenmesi ve yapay sulakalan sisteminin bir köye uygulanmasıdır.Sistem kurulumunda 500 kişilik bir köy için bir uygulama yapılmıştır. Önce debi hesaplanmış, kirlilik yükleri belirlenmiş, sızdırmazlık sağlanmış ve Typha Latifolia sulakalan bitkisi vasıtasıyla arıtma yapılacak şekilde tasarım tamamlanmıştır.Sistem tasarımında ?Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo 21.5?de bulunan AKM=150 mg/l, BOİ = 50 mg/l limit değerleri esas alınmıştır. Çalışma sonucunda projelendirilen sistemde yasal değerler teorik olarak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, removal of nitrogen and phosphorus, which can be found in domestic and industrial wastewater and cause eutrofication, is examined. The aim of this study is to determine how to found constructed wetland systems in general and implementation of a constructed wetland to a village.Implementation is performed on a village of 500 people. First, the flow of wastewater is calculated, then pollution loadings are determined, basin is formed by impermeable substrate and the design is completed such that wastewater is treated using Typha Latifolia which is a type of constructed wetland plant.In the system project, 150 mg/l for TSS and 50 mg/l for BOD5 pollution charges of effluent water are accepted as values of limit.The system projected at the end of study is theoretically within the limits of the legal standards of wastewater discharge.