Milletlerarası Özel Hukukta offshore şirketler
The offshore companies in the light of Private International Law
- Tez No: 340350
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Özel Hukuk, Offshore Şirketler, Tabiiyet, Private International Law, Offshore Companies, Nationality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Çalışmamızın konusunu, doktrinde ve uygulamada farklı şekillerde anılan offshore şirketlerin milletlerarası özel hukuktaki yerinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmamızda, offshore şirketlerin dünya ticaretindeki yerinin yanı sıra, Türk milletlerarası özel hukuku açısından yeri de incelenmiştir. İlk bölümde `offshore şirket' tabirinin esasen ne anlama geldiği, bu şirketlerin kuruldukları bölgelerin özellikleri ve bu tür offshore merkezlerin ortaya çıkmasının altında yatan sebeplere değinilmiştir. İkinci bölümde ise, seçilen offshore merkezlerin uluslararası hukuk bakımından konumu açıklanmış, ardından ise, bu merkezler arasından yatırımcılar tarafından en çok tercih edilenleri seçilerek, bu merkezlerin şirketler hukuku düzenlemelerine yer verilmiştir. Son bölümde ise offshore şirketlerin milletlerarası özel hukuk bakımından statüsü tespit edilmiş; bu amaca uygun olarak karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemeler ve içtihatlardan da faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine the legal standing of the offshore companies in the light of private international law. In this context, we have examined the status of the offshore companies from both the international trade view and private international law view. First of all, we have examined what is actually meant by `the offshore company?, the main features of the offshore jurisdictions and why have emerged. Then, we have clarified the status of the offshore jurisdictions from the international law view. After that, we have throughly presented offshore company law regulations of the offshore jurisdictions. In conclusion, we have determined the legal status of the offshore companies in private international law. For this purpose, we have made use of the regulations of comparative law and jurisprudence.