Çalışanların işletmenin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik algısı ile iş tatmini arasındaki ilişki ve bir araştırma
The relationship between employee perceptions of corporate social responsibility and job satisfaction and a study
- Tez No: 340351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İş Etiği, İş Tatmini, Corporate Social Responsibility, Business Ethics, Job Satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez çalışması, araştırma yapılan işletme içerisinde çalışanların işletmenin gerçekleştirmekte olduğu kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik algısı ile iş tatminleri arasındaki ilişkiyi ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak işletme içerisinde bilimsel veriler toplanmış ve toplanan veriler üzerinde istatistiki analizler yapılmıştır. Veri toplama aşamasında, kimya (boya) sektöründe üretim ve pazarlama faaliyetlerini sürdüren Polisan firması beyaz yaka çalışanlarına anket uygulaması yapılmıştır. Anket, çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılarını ve iş tatminlerini ölçmeye yönelik olarak hazırlanan ölçeklerden oluşmaktadır. Bunun yanında çalışanların demografik özellikleriyle ilgili sorular da ankette yer almaktadır.Çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algılarını ölçmek amacıyla Duygu Türker?in 2008 yılında geliştirmiş olduğu 18 soruluk ?Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısı? ölçeği kullanılmıştır. Çalışanların iş tatminini ölçmek amacıyla ise ?Minnesota İş Tatmini? ölçeğinin 20 soruluk kısa formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analiz edilmesinde ?SPSS 20.00? paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, programda yer alan Frekans Dağılım Analizi, Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algısı ile iş tatminleri arasında pozitif yönde, orta dereceli bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca işletmenin çalışanlarına yönelik uyguladığı sosyal sorumluluk faaliyetlerinin çalışanların iş tatminlerine etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the relationship between employees? perception of corporate social responsibility and job satisfaction in a chemical company within the context of white collar workers. It is important to collect scientific data and make statistical analysis on the data for achieving the goal of the study.In the process of collecting data, a questionnaire was sent to company employees in Polisan which produces paint mainly. The questionnaire consists of questions prepared to measure employee perceptions of corporate social responsibility and job satisfaction. The questionnaire also includes measuring questions about demographic characteristics of the employees. A questionnaire developed by Duygu Türker in 2008 which measures employee perceptions of CSR was used in the study in order to measure the dimensions of corporate social responsibility regarding employees? perceptions. Job satisfaction of the employees was measured with the short form of Minnesota Satisfaction Questionnaire. In the process of analyzing the data, the statistical package program ?SPSS 20? was used and reasonable results were reached by using Frequencies, Reliability, Correlation and Regression Analyses.In conclusion, the result indicates that there is a medium leveled, positive relationship between perceived CSR and job satisfaction. As another outcome of the study reveals that job satisfaction is affected by perceived CSR.