Yargı kararları ışığında idare lehine kurulan irtifaklar
In the light of judicial decisions establishment of easements for the benefit of the administration
- Tez No: 340433
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İrtifak hakkı, idari irtifak, imar irtifakı, idari ayni hak, Easement, administrative easement, zoning easement, administrative rights in rem
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, bir ayni hak türü olan irtifak hakkının, idare lehine kurulması ve kuruluşun hangi usulle gerçekleşebileceği ve kuruluştan sonraki nitelikleri konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu kapsamda, Kamulaştırma Kanunu ile İmar Kanunu?ndaki irtifak hakkı düzenlemeleri, sözleşme ve mahkeme kararıyla kurulan irtifak hakları ve diğer kanunlarda idareler lehine irtifak hakkı kurulmasını sağlayan hükümler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we do an evaluation of the establishment of an easement, whish is one of the limited real rights, for the benefit of the Administration, the procedure of establishment and its legal status after establishment. In this respect, we examined the articles about easement in Expropriation Law and Zoning Law, easements established by contract or by court decision and articles in other laws which provide a basis for establishment of an easement for the benefit of the Administration.