Ruh üflenmesinin cenînin hukuki durumuna etkisi
The effect of soul blowing of the fetuss legal situation
  1. Tez No: 340521
  2. Yazar: HİLAL TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ruh, Cenîn, Nutfe, Alaka, Mudğa, İskât-ı Cenîn, Soul, Fetus, Nutfe, Alaka, Mudga, Abortion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, Kur?ân-ı Kerim ve hadislerdeki bilgilere göre cenîne ruhun üflenmesinin ne zaman gerçekleştiğini ve bu olayın cenînde oluşturduğu etkileri, son olarak da bu durumun onun şahsiyeti problemine dair ne gibi açılımlar yarattığı ve bunun hukuki yansımalarının neler olduğunu incelemektedir. Üç bölüm halinde sunduğumuz bu çalışmanın birinci bölümünde Kur?ân ve hadislerde geçen ruh kelimelerinin kısaca anlamları üzerinde durulmuş ve insanın ruh ve bedenden müteşekkil bir varlık olduğu vurgulanmıştır. İkinci bölümde âyetler, hadisler ve tıp temelinde cenîne ruhun üflenme zamanının ne olduğu belirlenmeye çalışılmış ve onu diğer canlıların cenînlerinden farklı olarak insan yapan özellikler, sem? ebsâr, ef?ideh kavramları Kur?ân âyetleri ışığında incelenmiştir.Çalışmamızın üçüncü bölümünde cenîn kavramıyla ilgili çeşitli yaklaşımlara yer verilerek cenînin şahsiyeti meselesi üzerinde durulmuş, hak ehliyeti noktasından hareketle çalışmamız çerçevesinde iskât-ı cenîn konusundaki farklı görüşler ele alınmış, bunların genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Konu embriyoloji bilimi ile bağlantılı olmasından dolayı, Kur?ân ışığında yapılmış çalışmaların yanında, medikal embriyoloji eserlerinden ve hadis, tefsir ile çeşitli fıkıh kitaplarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis entitled as The Effect of Soul Blowing of The Fetus?s Legal Situation composed of three chapters. In the first chapter, I dwelled upon means of soul with the point of view in The Quran and Hadith. I expressed that human is an existence composed of the body and soul. And this soul was blown fetus in the mother?s womb. In the second chapter, I examined phases of the fetus in the mother?s womb in the light of Quran verses, embryology informations and Hadiths. I pointed the fetus?s properties after insufflation of the soul to it, (sem?/hearing, ebsâr/seeing, fuâd/heart) that make fetus human, as different from the fetus of animals after the Ruh is given to it in the light of Quran verses. In the third chapter, I criticized that when personality of the fetus starts, in this context, I examined the provisions given about abortion in İslamic and Turkish Law. I interpreted the penalties of abortion in these laws. I am consulted some works which written in embryology, also benefited from some İslamic Jurrisprudence, İslamic Law, Turkish Law, Hadith and Tafsir books.