الإجهاض بين الشريعة والقانون
İslam hukuku ve modern hukukta kürtaj / The Abortion between sharia and law
- Tez No: 662455
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Islamic law, Law, Fetus, Punishment, Abortion
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İslam hukuku ve içtihatında kürtaj suçu ile ilgili hükümler, hukukçuların görüşleri ve muhakeme ve değerlendirmedeki davranışları ve aşağıdaki karşılaştırmaları incelemek bu araştırma ile ortaya çıkmıştır: Bunu şu şekilde özetleyebiliriz: Birinci bölümde, modern hukukta ve İslam hukukunda suç tanımıyla ilgili konuşmayı ele aldık ve kürtaj suçundan kastedilenin hamileliğin sona ermesi veya kadının karnında ne olduğunu, hamileliği tamamlanmadan önce kendisinin veya başkalarının bir eylemi ile bitirmesi olduğu açıklanmaktadır. bahsettiğimiz tüm tanımlar fetüsün rahimden ayrılmasını ve ondan çıkmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, tıpta ve hukukta kürtaj suçunun tanımı açıklanmaktadır. Kürtaj ve kontrasepsiyon arasındaki ayrımdan bahsederken şöyle ifade edildi: Hamileliğin engellenmesi kürtaj değildir. Çünkü kürtajda gebeliğin var olduğu varsayılır ve sonra büyüme ve gelişmesi sona erer. Kürtaj ile cinayet arasındaki ayrımdan da söz ederken şöyle ifade edilmiştir: Kürtajın kurbanı cenin. İkinci suçta ise mağdur yaşayan bir kişidir. Bizim için düşük olgusunun bazı nedenleri açıklığa kavuşmuştur. Bu çalışmada, Yahudi, Hıristiyan ve İslam hukukunda kürtajla ilgili hüküm açıklanmaktadır. Bu yasaların her birinin kürtaja karşı olup cezalandırdığını görüyoruz. İslam hukukunda, hukukçuların ruh üflenmesinin öncesi ve sonrası aşamada gerçekleşen kürtajı birbirinden ayırdıkları için, hukukçuların konuyla ilgili görüşleri tartışıldı. Alimlerin çoğu, ruh üflenmesinden sonraki aşamada yasak olduğu görüşündedir. Ruh üflenmesinden önceki aşamada farklılaştılar ve farklılıkları ele alınmıştır. İslam hukukunda kürtaj cezasından da bahsedilmiş ve İslam'ın bu suçun unsurları ve şartları yerine getirilmesi halinde işlenmesi gerektiğine karar verdiğini anlıyoruz. Alimler gurre miktarı konusunda farklıydılar ve aynı zamanda kefaret yükümlülüğü konusunda da ayrıldılar ve onların farklılıkları ele alınmıştır. insan yapımı yasaların konumunu tartışıp filozofların ve hukukçuların kürtaj hakkındaki farklı görüşlerinden bahsedilmiştir. Bazıları hamile kadının rızası ile yapıldıysa destekledi, bazıları Fildişi yasasında olduğu gibi zorunluluk halleri dışında hamile kadının rızasıyla olsa bile engellemektedir. Kürtaj suçunda şeriat ile hukuku iki açıdan karşılaştırılmıştır: Birincisi: Terapötik açıdan: Bu açıdan, karşılaştırmayı üç noktada ele alınmıştır: a) Tıbbi nedenlerle kürtaj b) Fetal nedenlerden dolayı kürtaj c) Ekonomik ve sosyal nedenlerle kürtaj İkincisi: Ceza açısından: Bu açıdan şeriat ve ceza açısından hukuk arasındaki fark görünmüştür. Bu araştırma, İslam hukukunun aksine, Fildişi kanununun ruh meselesini tartışmadığını, bunun yerine fetüsten sperm olsa bile çekingen herkesi cezalandırdığını ve kanunun İslam hukukunda olduğu gibi kürtajın doğru bir tanımını vermediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The provisions on abortion crime in Islamic law and jurisprudence, the views of jurists and their behavior in judgment and evaluation, and the following comparisons have emerged with this study: We can summarize this as follows: In the first part, we discussed the conversation about the definition of crime in modern law and Islamic law. It is explained that what is meant by abortion crime is the termination of pregnancy or what happens in the woman's womb, ending with an act of herself or others before completing the pregnancy. All the definitions we have mentioned require the fetus to leave the uterus and exit from it. We discussed the definition of abortion in both medical science and law terms. Talking about the distinction between abortion and contraception, we expressed it as follows: Preventing pregnancy before it takes place is not abortion. Because abortion is supposed to follow pregnancy whose growth and development ceases. While talking about the distinction between abortion and murder, we said: The victim of abortion is the fetus. In the second crime, the victim is a living person. Also, some of the reasons that lead to abortion have been explained. The provisions regarding abortion in Judaism, Christianity and Islam were discussed. It was clear that, all these religions abhor and punish the act of abortion. In Islamic law, the views of the jurists are discussed on the subject, as they differentiate between abortion before and after the soul is breathed into the fetus. Most scholars are of the opinion that it is forbidden in the stage after the soul is breathed into the fetus. The punishment for abortion within the framework of the Islamic law are elaborated and here, it is established that in certain situations Islam does permits abortion while discretionary abortion is outrightly prohibited. Regarding punishment for abortion, it is shown that the scholars differed in the amount of gurra and differed on the obligation of penance, and the differences between these are discussed. The position of man-made laws and the different views of philosophers and lawyers about abortion are also evaluated. It is discovered that while some supported it if it is done with the consent of the pregnant woman, some discouraged it even if it was with the consent of the pregnant woman, except in cases of necessity, as in Ivorian law. We tried to compare Sharia and law in two aspects in abortion crime: First: From the therapeutic point of view: In this respect, we have considered the comparison in three ways: a) Medical abortion b) Abortion for fetal reasons c) C abortion for economic and social reasons Second: In terms of penalty: In this respect, we saw the difference between sharia and law in terms of punishment. In this research, it is noted that the Ivorian law, unlike Islamic law, did not discuss the spiritual aspect of abortion, but rather punishes everyone who aborts a fetus. However, the Ivorian law does not provide a precise definition for abortion like that in the Islamic law.