Behçet hastalığında mikroRNA'ların etyopatogenezde rolü var mıdır?
Role ın behcet dısease etıopathogenesıs of microrna
- Tez No: 340628
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MESUT ONAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Patogenez, miRNA, Behcet Disase, Patogenesis, miRNA
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Behçet hastalığı (BH) her çapta arter ve venleri tutabilen sistemik bir vaskülit olarak değerlendirilmektedir. Hastalığın patogenezi hakkında bu güne kadar bir çok genetik neden suçlanmıştır. Ancak günümüze kadar BH? nın patogenezine yönelik mikroRNA(miRNA)?lar ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Çalışmaya BH tanısı konmuş 20 vasküler aktif hasta, 20 mukokutanöz aktif hasta ve son 6 aydan bu yana klinik ve laboratuar olarak remisyonda 25 hasta toplamda ise 65 BH ve herhangi hastalığı olmayan benzer yaş ve cinsiyetteki 25 sağlıklı gönüllü dahil edildi. PCR mikroRNA assay yöntemiyle gruplar arasında mikroRNA analizi değerlendirilmesi yapıldı. Remisyonda BH grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında her iki grup arasında miRNA analizleri yönünden anlamlı bir fark saptanmamıştır. Aktif BH grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında .miR-17-5p, miR-451a, miR-106b- 5p, miR-16-5p, miR-19a-3p, miR-26b-5p, miR-93-5p, miR-20b-5p miR-19b-3p, miR-25-3p miRNA?lar hasta grubunda konrol grubuna göre anlamlı olarak düşük seviyede bulunmuştur.Belirtilen miRNA?lar apoptozis ile ilşkili olarak tespit edilmiştir. Bu araştırma BH patogenezinde miRNA ilişkisi üzerine yapılmış ilk çalışma olup BH?da serum miRNA seviyeleri ve hastalığın aktivitesi ile anlamlı ilişkiyi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Behçet's disease (BD) is a systemic vasculitis can involve arteries and veins of all sizes. Many genetical factors were blowed for the etiology of BD. However there?s still no satisfactory data. miRNA particles are newly defined small particles that are inhibiting the mRNA synthesis and these particles has increasing importance in the pathogenesis of many diseases. Although there?s no data about miRNA in BD.. BD potiens in the study group were devided in to 3 subgroups as active vasculer(20) and active mucucutaneus(20) potiens.and thirdly a group with at least 6 months remission(25). Control group was healty volunteers with similar sex and age without any disases. We anaylysed the srum of the volunteers with miRNA PCR assay method. Active potiens had significatly lower miR-17-5p, miR-451A, miR-106b-5p, miR-16-5p, miR-19a-3p, miR-26b-5p, miR-93-5p, miR-20b, miR-19b-3p-5p, miR-25-3p. There was no difference between the remission BD and control groups. These miRNA particles were associated especially with prolonged apoptosis. This is the first study evolvating the miRNA in BD. Our results are encouraging that miRNA culd be a player in BD pathogenesisi