Streptozotosin ile deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda östrus siklusunun değişik evrelerinde ovaryum ve uterus dokularında mast hücrelerinin dağılımının histokimyasal ve immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Streptozotocin-induced diabetic that histochemical and immunohistochemical examination of mast cells distribution in ovary and uterus during different stages of estrous cycle in rats
  1. Tez No: 340783
  2. Yazar: ALİ EYÜP HAYIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: östrus, mast hücreleri, diabetes mellitus, over, uterus, eustrus, mast cells, diabetes mellitus, ovary, uterus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Histoloji ve Embriyoloji) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, diyabetik sıçanların ovaryum ve uteruslarında mast hücrelerinin dağılımının histokimyasal ve immunohistokimyasal olarak incelenmesi amaçlandı. Çalışmada, 64 dişi Wistar Albino sıçan kullanıldı. Denekler, rastgele 4'ü kontrol, 4'ü ise deney grubu olmak üzere toplam 8 gruba ayrıldı. Deney grubunda diyabet oluşturmak için deneklere 60 mg/kg oranında streptozotosin uygunlandı. Deney sonunda vajinal smear bulgularına göre menstural siklus evreleri saptanarak her evre için deney ve kontrol gruplarında 8 sıçan işleme alındı. Toluidine mavisi ile yapılan boyamada, deney grubu ovaryumlarında mast hücrelerin en yoğun östrüs, en az ise diöstrüs evresinde tespit edildi. Bununla birlikte diyabetik endometriyumda ise mast hücresi en fazla metöstrüs, en az ise proöstrüs evresinde gözlemlendi. Triptaz ve kimaz immun boyamasında, kontrol ve diyabetik sıçanlarda, triptaz ve kimaz pozitif mast hücresi en yoğun metöstrüs evresinde tespit edildi. Sonuç olarak, östrüs siklüsüne bağlı olarak ovaryum ve uterusda mast hücre dağılımını değiştiği ve bu değişimde diyabetin önemli etkisi olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate in the ovary and uterus distribution of mast cells at histochemical and immunohistochemical in the diabetic rats. In the present study 64 adult female wistar albino rats were used. Subjects have randomly been separated into 8 different groups, four of which constituted the control group while the remaining four were the actual experimental group. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of 60 mg/kg streptozotocin; the control group received physiological saline (5 mL kg?1). At the end of this period, both groups were processed for every cycle after detecting their menstrual cycles according to the vaginal smear findings. Higher MC numbers were observed by toluidine blue staining in ovary of experimental groups, and the least dioestrous phase of the oestrous cycle compared with other diabetic groups. However, the highest mast cells were observed in metoestrous phase, and the least cells pre-oestrous phase of the oestrous cycle. Tryptase and chymase immune staining, control and diabetic rats, tryptase and chymase-positive mast cells were the most intense phase of met-oestrous. As a result, depending on the estrous cycle, it has changed and that the change in the distribution of mast cells in the ovary and the uterus was found to be a significant impact of diabetes.