Stres inkontinanslı olgularda pelvik taban egzersizlerine ek olarak uygulanan vajinal kon'un etkinliği
The effect of vaginal cone with pelvic floor exercises in cases with stress incontinence
  1. Tez No: 340782
  2. Yazar: HACER KEŞANLI ELÜSTÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, Pelvik taban kas egzersizleri, Vajinal kon, Stress urinary incontinence, Pelvic base muscle exercises, Vaginal cone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Stres üriner inkontinanslı olgularda pelvik taban kas egzersizlerinin etkinliğini değerlendirmek ve bu egzersizlere ek olarak hem egzersizi öğretmek, hem de kas gücünü arttırmak amacıyla uygulanan vajinal kon?un etkinliğini değerlendirmek amacıyla klinik tipte, prospektif olarak planlanan bir araştırmadır. Araştırma Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniğinde Nisan 2011 / Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini stres üriner inkontinans tanısı almış, 40 yaş ve üzeri, iletişim kurulabilir, vajinal kon uygulanacak hastalarda pelvik organ prolapsusu olmayan, vücut kitle indeksi?ne göre zayıf yada normal olan, gönüllü 30 kadın hasta oluşturmuştur. (Pelvik taban kas egzersizi uygulanan:15 kişi, Vajinal kon + pelvik taban kas egzersizi uygulanan: 15 kişi) Başlangıç görüşmesinde tüm hastalara Hasta Bilgi Formu ayrıca başlangıç, 3.ay ve 6.ay görüşmelerinde Mesane Günlüğü, İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, SF 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Nottingham Sağlık Profili uygulanmıştır. Başlangıç ve 6.ay görüşmesinde tüm hastalara digital palpasyon ile kas gücü ölçümüde yapılmıştır. Başlangıç görüşmesi, 1. ve 2. gün birkaç damla idrar kaçırma oranının vajinal kon+pelvik taban kas egzersizi grubunda yüksek olduğu, 1. ve 2 gün dış giysiye geçme oranının ise pelvik taban kas egzersizi grubunda yüksek olduğu görülmüştür. 1. gün peti ıslattığı, fakat dış giysiye geçmediği oranı iki grupta eşitken, 2. gün ise pelvik taban kas egzersizi grubunda yüksek olduğu görülmüştür. 1. gün idrar kaçırma yok oranı pelvik taban kas egzersizi grubunda yüksek iken, 2. gün idrar kaçırma yok oranı ise vajinal kon+pelvik taban kas egzersizi grubunda yüksek görülmüştür. Vajinal kon+ pelvik taban kas egzersizi grubundaki hastaların başlangıç görüşmesi beck depresyon düzeyininin düşük olduğu, 6. ay görüşmesi SF-36 fiziksel fonksiyon alt boyutu ve fiziksel boyut yaşam kalitesinin yüksek olduğu, başlangıç görüşmesi, Nottingham Sağlık Profili ağrı, enerji düzeyi, fiziksel mobilite, sosyal izolasyon alt boyut ve 6. ay görüşmesi sosyal izolasyon alt boyut sağlık profilinin yükseldiği görülmüştür. Sonuç olarak, stres üriner inkontinanslı olgularda pelvik taban kas egzersizlerine ek olarak uygulanan vajinal kon?un etkin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This is a prospectively planned clinical research for evaluating the effectiveness of pelvic base muscle exercises in stress urinary incontinence phenomenons and for evaluating the effectiveness of the vaginal cone applied in order to both teach the exercise and to increase muscle strength in addition to these exercises. The Research was performed at Physical Therapy and Rehabilitation Department Policlinic of Health Research and Practice Center of Trakya University between April 2011 and May 2012. Sample group of the research consisted of 30 communicable thin or normal (according to BMI) voluntary female patients at 40 years old or over, who were diagnosed with stress urinary incontinence, and who did not have pelvic organ prolepsis at those that would be applied vaginal cones. (Pelvic base muscle exercise applied: 15 persons, Vaginal cone + pelvic base muscle exercise applied: 15 persons) At the initial interview, all patients were given a Patient Information Form, also at the initial, 3rd month and 6th month interviews all patients were subjected to a Bladder Diary, Incontinence Life Quality Scale, Beck Depression Scale, SF 36 Life Quality Scale, and Nottingham Health Profile. At the initial and 6th month interviews, all patients were measured for their muscle strength by digital palpation. It was seen on the initial interview?s 1st and 2nd days that a few drops of urinary incontinence ratio was high in vaginal cone + pelvic base muscle exercise group, and transition to outer clothing on the 1st and 2 days was high in pelvic base muscle exercise group. On the 1st day, the ratio of wetting the pad but not passing to the outer cloth was equal in both groups, and on the 2nd day, it was high in pelvic base muscle exercise group. On the 1st day, the ratio of ?no incontinence? was high in pelvic base muscle exercise group, and on the 2nd day, it was high in vaginal cone + pelvic base muscle exercise group. Cone + pelvic base muscle exercise group patients had a low initial interview Beck depression level, had a high 6th month interview SF-36 physical function sub-dimension and physical dimension life quality, and had an increase in initial interview Nottingham Health Profile pain, energy level, physical mobility, social insulation sub-dimension and 6th month interview social insulation sub-dimension health profile. As a result, vaginal cone has been found to be effective when applied as an addition to pelvic base muscle exercises in stress urinary incontinence phenomenons.