İzole sol dal bloğu olan kalp hastalarında endotel disfonksiyonunun göstergesi olarak asimetrik dimetil arjinin (ADMA)
Asymmetric dimethylarginine (ADMA)as a marker of endothelial dysfunction in patients with isolated left bundle branch block
  1. Tez No: 340916
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. NURİ BAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Isolated left bundle branch block, endothelial dysfunction, ADMA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sol dal bloğunun, altta yatan kardiyovasküler hastalığı olsun veya olmasın uzun dönem mortalite ve morbidite üzerine olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ancak, sol dal bloğunun kardiyovasküler hastalığa nasıl neden olduğu veya nasıl ilerlemesini sağladığı tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, altta yatan kardiyovasküler hastalığı olmaksızın sol dal bloğu olan bireylerde, endotel fonksiyonlarının göstergesi olan asimetrik dimetil arjinin (ADMA) ve nitrik oksit (NO) düzeylerinin çalışılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı?na başvurmuş ve izole sol dal bloğu tanısı almış olan 30 hasta ile kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet yönünden aynı olan 30 kişi dahil edilmiştir. NO düzeyleri, katalog numarası 780001 olan Cayman Chemical Nitrate/Nitrite Colorimetric Assay Kiti ile ADMA düzeyleri ise cihaza uyumlu kit kullanılarak HPLC yöntemiyle ölçülmüştür. Hem hasta hem de kontrol grubunda diğer bazı biyokimyasal parametrelere de bakılmıştır Gruplar arasında, yaş, cinsiyet, boy-kilo, diyabet, hipertansiyon, dislipidemi gibi klinik özellikler ve glukoz, kreatin ve hemoglobin gibi biyokimyasal test sonuçları arasında farklılık gözlenmemiştir. Gruplar arasında hem ADMA (kontrol grubu için1.02±0.26 µmol/L, hasta grubu için 0.92±0.30 µmol/L, p>0.05) hem de NO düzeyleri açısından (kontrol grubu için 51±33 µmol/L, hasta grubu için 40±24 µmol/L, p>0.05) herhangi bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca, tüm grupta yapılan korelasyon analizinde ADMA ve NO arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (r=0.025, p=0.850). İzole sol dal bloğu olanların, kontrol grubu ile benzer ADMA ve NO düzeylerine sahip oldukları belirlenmiştir. Bu da bize ADMA ve NO ile değerlendirilen endotel fonksiyonlarının izole sol dal bloklu hastalarda bozulmadığını göstermektedir. Anahtar Kelimeler.İzole sol dal bloğu, endotelyal disfonksiyon, ADMA, NO.
Özet (Çeviri)
It is known that left bundle branch block has adverse effects on long term mortality and morbidity in patients with or without cardiovascular disease. However, the effect mechanism of left bundle branch block on development and progression of cardiovascular disease is not known clearly. In our study, we aimed to evaluate asymmetric dimethylarginine (ADMA) and nitric oxide (NO) levels as a marker of endothelial function in individuals with isolated left bundle branch block. Thirty patients who admitted to Atatürk University, Faculty of Medicine, Cardiology Department with left bundle branch block and similarly age-sex matched 30 subjects as a control group were included in this study. NO levels were measured by Cayman Chemical Nitrate/Nitrite Colorimetric Assay kit(katalog number was 780001). ADMA levels were measured by the kitbased HPLC method. In patients and the control group, some other biochemical parameters were studied. In two groups, age, gender, height-weight, diabetes, hypertension, dyslipidemia frequency and glucose, creatinine and hemoglobin levels were similar. There were not significant differences regarding to ADMA(for the control group 1.02±0.26 µmol/L, for a group of patients 0.92±0.30 µmol/L, p>0.05) and NO (for the control group 51±33 µmol/L, for a group of patients 40±24 µmol/L, p>0.05) levels. Also, in correlation analysis, there was not any significant correlation between ADMA and NO levels (r=0.025, p>0.05).ADMA and NO levels were similar in patients with isolated left bundle branch block and the control group. This showed that endothelial function was normal in patients with left bundle branch block assesed by measuring ADMA and NO levels.