Dünyadaki ve ülkemizdeki su yönetimi mevzuatı ve idari yapılanmasının kıyaslanarak idealize edilmesi
Comparing water management legislation and water management authorities between in the world and our country for reaching ideal
- Tez No: 341202
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Temiz Su, Su Yönetimi, Su Yönetimi Mevzuatı, Su Yönetimi İdareleri, Clean Water, Water Management, Water Management Legislation, Water Management Authorities
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Suyun yönetimi değerlendirilirken bugün, temiz suyunda kısıtlı ve tükenebilir olduğu, korunması ve geliştirilmesi anlayışı ile yaklaşılmaktadır. Bunun nedeni, tüm dünya insanlarının ortak zenginliği olan temiz suyun hızla tükenmekte olduğunun bu dönemde daha iyi anlaşılmasıdır.Su yönetiminin amacı; su varlıkları kavramının tanımı ve türlerinin belirlenmesi, sular üzerindeki mülkiyet ve tasarruf yetkileri ile hakimiyet ilişkileri, sulardan yararlanma biçiminin ortaya konması, su planlamasına ilişkin hükümler koyma, su idareleri ile ilgili düzenlemeler yapma, su sicilinin tespiti, taşkın kontrolu, suların bakımı ve korunmasıdır.Bu çalışmada; dünyada ve ülkemizdeki su yönetimi mevzuatı incelenmiş, su yönetimi idarelerinin yapılanması irdelenmiş ve ülkemizin bu konudaki mevcut durumu ortaya konularak olması gereken hakkında bir yargıya ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban Systems and Transportation ManagementThesis Supervisor: Prof.Dr.Adem ESENHaziran 2012, 137 pagesWater management is now approached with the understanding that the clean water is also limited and may drain of its resources and that therefore it must be protected and developed. The reason fort his is that people are now more aware of the fact that clean water resources, the common wealth of all the people of the world, are rapidly depleting.The purpose of the water managment is to define the concept of water resources and establish the types that exist, to describe the ownership and disposition rights over waters, define the manner of benefiting from waters, establish provisions pertaining to water planning, make arrangements with the relevant water associations, establish the water registry, take measures against floods, and maintain and protect the waters.This study examined the water management legislation in the world and in our country, our country was examined, and construction of water management authorities should be putting forward about the current status of this issue tried to reach a conclusion.