Türkiye'de sosyal kooperatifçilik uygulaması ve İzmir ili örneği
Social cooperative practice in Turkey and the example of İzmir province
  1. Tez No: 921400
  2. Yazar: MURAT AYDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÜMDEN ÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, kooperatifler, sosyal hizmetler, destek ve muafiyetler, İzmir, State, cooperatives, social services, support and exemptions, İzmir
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de Sosyal Kooperatifçilik Uygulaması ve İzmir İli Örneği Murat AYDENİZ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Kamu Yönetimi Programı Özünde işbirliği, dayanışma ve yardımlaşmayı barındıran kooperatifçilik, özel mülkiyet ve ferdiyetçiliği ön planda tutan kapitalizmin doğduğu kıta Avrupa'sında ilk olarak vücut bulmuştur. 1844 yılında İngiltere'de 28 dokuma işçisinin bir araya gelip kooperatif kurmasıyla başlayan bu süreçte özellikle İkinci Dünya Savaşına kadar olan dönemde ekonomik ve ticari kaygıların ön planda olduğu görülmektedir. Ancak, bu savaş sonrası gerek savaşın olumsuz etkilerinin azaltılması gerekse devletin daha çok denetim ve kontrol mekanizmasıyla piyasalara yön vermeye başlamasıyla oluşan süreçte kamu otoritesinin birinci önceliği durumunda olması gereken eğitim, sağlık, sosyal ve çevre gibi hizmetlerin sunumunda yetersiz kalması ile birlikte özel sektörün yanında üçüncü sektör olarak kooperatifler ve özellikle ''sosyal'' içerikli yapılar ön plana çıkmaya başlamıştır. Kapitalizmin zamanla meydana getirdiği ekonomik ve toplumsal sorunlarla derinleşen krizlerin sonucu olarak işşizler, göçmenler, kadınlar, eski hükümlüler v.b. grupların çalışma hayatında yer almaları açısından sosyal kooperatiflerin kurulması ve yaşatılmasına büyük bir önem verilmiştir. Avrupa'da 1960'lı yıllarda başlayan sosyal kooperatifçilik uygulaması ülkemizde ise 2000 yılından sonra gelişme göstermiştir. İsminde sosyal olsa da ayrı bir mevzuatı ve tanımlaması olmaması yanında meri hükümlere göre ekonomik hayatta bir işletme gibi ticari esaslara göre faaliyet göstermesi öngörülen bu yapılara kamu otoritesince yeterince önem verilmemesi ile gerekli destek ve muafiyetler sağlanmaması halinde istenilen etkinlik ve verimlilikte olamayacakları aşikardır. Bu kapsamda tez ile, dünyadaki uygulama örneklerinden hareketle Türkiye'de sosyal kooperatifçilik hareketinin varolma ve gelişiminin tahlil edilerek şu an sistemin aksayan yönlerinin tespiti yanında geliştirilmesi gerekli hususlar ile bu örgütlerin daha işlevsel bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından alınması gereken karar, önlem ve tedbirlerin neler olabileceğine yönelik bir çalışma yapılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Social Cooperative Practice in Turkey and The Example of Izmir Province Murat AYDENİZ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Administration Public Administration Program Cooperativeism, which essentially include cooperation, solidarity and assistance, first came into being in continental Europe, where capitalism, which prioritizes private property and individualism, was born. In this process, which started in 1844 with 28 textile workers in England coming together and establishing a cooperative, it is seen that economic and commercial concerns were at the forefront, especially in the period until the Second World War. However, after this war, as the negative effects of the war were reduced and the state started to direct the markets with more supervision and control mechanisms, the public authority was insufficient in providing services such as education, health, social and environment, which should be its first priority, and the third sector, along with the private sector, Cooperatives and especially“social”structures have begun to come to the fore. As a result of the economic and social problems and deepening crises caused by capitalism over time, great importance has been given to the establishment and maintenance of social cooperatives in order to ensure that groups such as the unemployed, immigrants, women, ex-convicts, etc. take part in working life. The practice of social cooperatives, which started in Europe in the 1960s, has developed in our country after 2000. It is obvious that these structures, which are social in name, do not have a separate legislation and definition, and are expected to operate on commercial principles, like a business in economic life, according to the current provisions, will not be able to have the desired effectiveness and efficiency if the public authority does not attach sufficient importance to them and if the necessary support and exemptions are not provided. In this context, the thesis aims to analyze the existence and development of the social cooperative movement in Turkey, based on application examples in the world, and to identify the flawed aspects of the system at the moment, as well as the issues that need to be improved and the decisions, precautions and precautions that should be taken in order for these organizations to continue their activities in a more functional way. It is aimed to conduct a study.