Toplu taşımanın ve kullanımının yaygınlaşması için bir çalışma: İstanbul örneği
A study on public transportation and possible efforts on wide spread usage: Istanbul case
  1. Tez No: 341217
  2. Yazar: OKTAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Toplu Taşıma, Kamu Spotu, İstanbul, Public transportation, public spotlight
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İstanbul, eşsiz bir güzelliğe sahip boğazıyla, birçok medeniyete başkentlik etmiş tarihiyle, barındırdığı yaklaşık 14 milyon nüfusuyla Dünyanın sayılı metropollerinden biridir. Sahip olunan bu değerlere ulaşımdan kaynaklanan olumsuzluklar gölge düşürmektedir. Toplu taşıma, ulaşımdan kaynaklanan sorunun çözümünde önemli bir etkendir. Toplu taşımanın yaygınlaşması, tercih edilir nitelikte olması ve bilinçli olarak tercih edilmesi sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır.İnsanların toplu taşıtları kendi isteğiyle tercih etmesine olanak sağlanmalıdır. Yaptırım ve sınırlamalardan çok kendiliğinden tercih edilir bir toplu taşıma sisteminin kurulması amaçlanmalıdır. Bu sistemin kurulmasının yanında toplu taşımayı tercih eden bilinçli kullanıcıların olabilmesi için eğitim ve görsel medyanın etkilerinden de yararlanmak gerekmektedir. Kamu spotu altında yapılacak tanıtıcı reklamlarda ve eğitim sistemi içerisinde kullanılacak verilerde toplu taşımayı tercih edilirliğini artıracak unsurlara çalışma içerisinde yer verilmiştir.Sonuç olarak; toplu taşımanın yaygınlaşabilmesi ve tercih edilir olması için sürecin zorlayıcı sebeplerle değil de gönüllülük esasına dayandırılarak tercih edilir hale gelmesi amaç olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
İstanbul is among one of the most outstanding metropolises with an incomparably beautiful Bosphorus, and historically valuable capital for many civilization, and also having approximately 14 million population. Problems caused by transportation obscures this beauty. Public transportation is an important fact in the solution of the problem caused by transportation. Spreading the public transportation and providing it to be preferable will provide solution to the problem.People should be provided to prefer public transportation by their own desire. Priority should be on the establishment of a preferable public transportation system rather than an opression or bound. It is required to benefit from the efects of media and education to have public awareness on users not only to provide this system but also for the preference of public transportation. Study covers the elements that the data which can be used in the education system and informative ads under public spotlight that can increase the preferability of public transportation.As a result these facts, it s reqired to make it eligible on voluntary base and never depending on compulsory reasons in order to have a preferable and wide spread public transportation.