Stepwise selection of forecasting method to reduce cost of forecasting error
Tahmin hata maliyetini azaltacak şekilde tahmin yönteminin her dönem için yeniden belirlenmesi
- Tez No: 341218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Forecasting, inventory cost, smoothing constant
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tez çalışması ile tahmin maliyetini göz önünde bulundurarak her talep karakteri için en uygun talep tahmin yöntemi seçilmektedir. Talep tahminin doğruluğu ile müşteri ihtiyacının stoktan karşılanmasını sağlanır. Talep tahminin performansı azalırsa, talep gelmeyen stok miktarı, buna bağlı olarak stok maliyetleri artar. Bu çalışmada tahmin hata maliyetini azaltacak şekilde en uygun talep tahmin metodu seçme yöntemi geliştirildi. İstatistiksel hata ölçme yöntemleri tahmin değeri ile gerçekleşen talep arasındaki farkı miktarsal olarak incelemektedir. Fakat eğer elde bulundurma maliyeti yok satma maliyetinden daha az ise gerçekleşen talepten fazla tahmin hesaplayan yöntem, sapma miktarı fazla olsa da, en uygun yöntem olarak seçilecektir. Aynı şekilde, yok satma maliyeti elde bulundurma maliyetinden daha küçük ise gerçekleşen talepten daha az tahmin hesaplayan yöntem seçilir. Bu açıdan bakıldığında miktarsal olarak en iyi performansı gösteren yöntem maliyet açısından en iyi olmayabilir. Geliştirilen yöntem VIKO'da 2.700 stok koduna uygulandı. Talep tahmin yöntemi olarak Croston Metodu, SBA ve Holt-Winters yöntemleri, hata ölçme yöntemleri olarak RMSE, MAE ve RGRMSE yöntemleri kullanıldı. Her kalem için kazanç sıfıra eşit ya da sıfırdan büyük olarak hesaplandı. Kullanılan sistemin hata maliyeti %47 oranında azaltıldı.
Özet (Çeviri)
The following work of thesis considers determining appropriate forecasting method for all type of demand by considering forecasting error cost. Accurate forecasting method provides to make ready customer demand in inventory previously. If accuracy of forecasting method decreases, useless inventory and inventory cost increase. In this thesis appropriate forecasting method is determined according to providing minimum forecasting error cost. The statistical error measurement methods factor in size of error which is about just distance of forecasting value to the actual demand. However, if holding cost is less than stock out cost, the forecasting method which over forecasts is better than the others. Similarly, if inventory cost greater than the stock-out cost, then companies bear stock out cost and the forecasting method which under forecasts is better than the others. Forecasting method which superiors according to quantitative error can be inaccurate by considering error cost. The proposed method applied on 2.700 SKUs. Three forecasting methods ? CR, SBA, and HWM ? and three forecasting error measurements ? RMSE, MAE, and RGRMSE ? are used. Earning rate of proposed method is greater than 0 percentages for all items and for all error measurement methods. When proposed method is computed with the results of current forecasting method applied in the company, the total earning is calculated as 47 percentages.