Türkiye'de sosyal belediyecilik: Bayrampaşa Belediyesi örneği
Social municipalisim in Turkey, as an example Bayrampasa Municipality
- Tez No: 341223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Belediye, Sosyal Devlet, Bayrampaşa, Social Municipality, Socialty goverment, Bayrampaşa
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ülkemizde, 90'lı yıllardan itibaren kamusal yardımların kapsam ve ölçeği tartışma konusu olmuştur. Sosyal devlet politikası tartışılırken yeni bir kavram ;?Sosyal belediyecilik? ortaya çıkmıştır.Çalışmamızın ilk bölümünde çalışmanın amacı ve araştırma konusunun çerçevesi çizilmiş olup, ikinci bölümde konuyla ilgili kavramsal ve kuramsal temellerden bahsedilmiştir. 3.bölümde Türkiye'de Sosyal Belediyeciliğin tarihsel gelişim süreci incelenmiş, son olarak da Bayrampaşa Belediyesi'nin sosyal belediyecilik uygulamalarını, uygulamada karşılaşılan sorunları, toplumda algısını ve belediye yönetiminin önermelerini sunuyoruzBayrampaşa'da Sosyal Belediyecilik uygulamalarına baktığımızda ilçedeki demografik yapı göz önünde bulundurularak; önceliğin sosyal yardımlar ile çocukların ve gençlerin eğitimine katkı sağlayan, farklılık yaratan projelere verildiğini görüyoruz. Bunların yanı sıra, aylık kültürel faaliyetler ile toplumun sosyalleşmesine, istihdam projeleri ile meslek edindirme ve son dönemde kentsel dönüşüm projeleriyle ilçenin silüetini değiştirmenin de önem kazandığını görmekteyiz.Belediye bütçesinin değişkenliğinin, sosyal belediyecilikle ilgili projelerde sorun yaşanmasına neden olurken, kendi kaynaklarının yetersizliğini partnerler ve sivil toplum kuruluşlarıaracılığıyla aşıyor. Toplumdaki sosyal sorunların, ihtiyaçlarını tespiti ve çözümü konusunda Üniversitelerle işbirliği yapılmasının önemi vurgulanıyor. Sosyal yardımların ölçü ve süresinin iyi belirlenmemesi durumunda bireyi üretim yapmayan, hazıra alıştıran bir birey olmasına, bu şekilde yetişen gelecek nesillerin toplumun sosyolojik yapısının bozulmasına neden olabileceğine işaret ediliyor.
Özet (Çeviri)
In our country since the nineties the scope and scale of public (community) aid has been discussed. While discussing social state policy, a new term ' Social municipality has emerged.In the first part of our study, we talk about the purpose of work and the subject of research base. In the second part we mention the conceptual and theoretical foundations of this subject. In the third pard, ıt is examined the historical development process of Turkey's Social municipality. Finally, we present the social municipal applications of Bayrampaşa Municipality, the problems facings in applications and the perception of society and the municipal administration's propositions.When we look at social practises of Bayrampaşa Municipality, considering the demographic structure in the district, priority has been given to social benefits and the projects contributing to the education of children and young people and the projects that make difference. In addition, socialization of the community with monthly cultural activities, employment and vocational training projects and the urban transformation projects we see the change of the town.While the variability of the municipal budget causes problems about projects with social municipality, it exceeds the inadequacy of their resourses through partners and civil society organizations. It has been emphasized the importance of cooperation with universities to solve social problems in society.They point out that ıf the amount and duration of social benefits aren't identified very well, individuals dooesn't produce anything. So, future generations grown in this way may cause deterioration of the structure of society.