Kentsel sistemlerde haberleşme altyapısının performansı; İSKİ örneği
Performance of the communication infrastructure in urban systems; the case of ISKI
  1. Tez No: 341234
  2. Yazar: MEHMET ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Sistemler, Haberleşme Altyapısı, Fiber Optik, Performans, Urban Systems, Communication Infrastructure, Fiber Optic, Performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde ülkelerin bilgi toplumu hedefine ulaşmak amacıyla belirledikleri stratejiler, yeni kurumsal yapılanmalarla birlikte, teknolojinin daha etkin kullanımına yönelik çeşitli önlemlerin hayata geçirilmesi şeklinde gelişmektedir. Ülkelerin bu kapsamda iç ve dış güvenliklerini sağlamak ve kurumsal yapılanmalardaki etkinliği artırmak için güvenli, hızlı ve kesintisiz çalışabilen güçlü bir haberleşme altyapısına sahip olması büyük bir önem arz etmektedir. Bu önem nedeni iledir ki, ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmalarında 2023 vizyonu belirlenirken bütün binaların akıllı bina konseptine uygun bilgi teknolojileri altyapısı ile donatılması planlanmaktadır. İnsanların yaşamlarını kentlerde sürdürmeye yönelik taleplerinin giderek artmakta olduğu gerçeği de dikkate alındığında, bunun doğru belirlenmiş bir hedef olduğu açıktır.Bununla beraber, kent yönetimlerinin de bu hedefe ulaşabilmek için giderek artan haberleşme ihtiyacını etkin, verimli, adil ve uygun maliyetlerle karşılayabilmesi zorunluluk arz etmektedir. Öyle ki, bu amaçla yapılan yatırımların, en az maliyetle en yüksek düzeyde hizmet sunabilen, güvenirliği yüksek sistemleri hayata geçirebilmesi kent yönetimlerinin temel sorumluluk alanlarından birisi haline gelmiştir. Bu kapsamda özellikle haberleşme sistemlerinin ve bu sistemlere ait alt yapı tesislerinin, gelecekteki ihtiyaçları da göz önünde bulunduracak şekilde planlanması; dolayısıyla, kaynakların daha verimli kullanımı açısından, mevcut altyapının performansını değerlendirerek ileriye yönelik öneriler oluşturulması önem arz etmektedir.Bu çalışmada kentsel sistemlerdeki haberleşme sistemleri hakkında genel bilgiler verildikten sonra İstanbul'da su ve kanal hizmetleri işi yapan İSKİ'nin (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) sahip olduğu teknolojiler hakkında bilgi verilmiş ve mevcut sistemlerin performansına ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında ileriye dönük yatırım çalışmaları için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the countries have set in order to achieve the goal of an information society strategies, along with the new corporate structuring, implementation of various measures for the effective use of technology in the form of more developed. Provide internal and external security of the countries in this regard, and in order to increase the effectiveness of institutional capacity building secure, fast and uninterrupted work of great importance to have a strong communication infrastructure is. This is due to the importance that the country's vision 2023 study of urban transformation in determining the concept of intelligent building all the buildings are planned to be equipped with the appropriate information technology infrastructure. Increasing demands for sustaining the lives of people in urban areas are taken into consideration the fact that, it is clear that the right set destination.However, the city administration in order to achieve this goal, an increasing need for communication in an effective, efficient, fair and cost-effectively meet is of necessity. In fact, the investments made for this purpose, can provide high level of service at the lowest price, the city administration to accomplish highly reliable systems has become one of the main areas of responsibility. In this context, communication systems and infrastructure facilities of these systems, the planning takes into consideration future needs, therefore, more efficient use of resources, in terms of evaluating the performance of existing infrastructure, the creation of recommendations for the future is important.In this study, after giving an overview ofcommunication systemsin urban systems, water and channel services to do the job in Istanbul İSKİ (Istanbul Water and Sewerage Administration) to have been informed about the technologies and the evaluation of the performance of existing systems. These assessments have been developed in the light of recommendations for future investment activities.