Tarihi yarımadanın yayalaştırılmasının bölgedeki yayalar ve yerleşik esnafa etkilerinin değerlendirilmesi
The Peninsula region pedestrians pedestrians and artisans evaluation of the effects of residents
  1. Tez No: 341258
  2. Yazar: İSA ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Yaya, Yayalaştırma, Tarihi Yarımada, Dünyadan ve Türkiye'den yayalaştırma örnekler, Pedestrian, Pedestrianization, Historical Peninsula, Pedestrianization Examples of the World and Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada; Tarihi Yarımada'nın Yayalaştırılmasının Bölgedeki Yayalar ve Yerleşik Esnafa Etkilerinin Değerlendirilmesi yer verilmiştir. Çalışma içerisinde, Tarihi Yarımada'nın gelişimi süreci incelenerek, yayalaştırmanın temel kavramları üzerinde durulmuş, Dünya'dan ve Türkiye'den yayalaştırma örnekleriyle Tarihi Yarımada'nın yayalaştırılma çalışmalarına yer verilmiştir. Tarihi Yarımada'da yayalaştırma yapılan alanda anket yapılarak bölgeyi kullanan yayalar ve bölge esnafının, yayalaştırılan bölge hakkındaki görüşlerine başvurularak insanların yayalaştırma hakkındaki yorumları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Değerlendirme sürecinde dikkate alınan kriterler; yayalaştırma memnuniyeti, yayalaştırılan bölgeye ulaşım, yayalaştırılan bölgedeki eksiklikler, vatandaşların ve esnafın memnuniyet oranları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the evaluation of the pedestrianization of Historical Peninsula is analyzed in the aspects of transport and environmental issues. By researching the progress of Historical Peninsula from past to present the pedestrianization of historical peninsula has been explained with the basic terms about pedestrianization and best practices about from all over world and Turkey. In the context of this study, surveys about pedestrianization have been done in order to find out what the citizens and the tradesmen think about the new application. Pleasure of the citizens and tradesmen about pedestrianization, access to the pedestrianized area, and the structural deficiencies in the area had been the main criteria in the evaluation process.