Alternatif katı atık deponi alanlarının yer seçiminde coğrafi bilgi sistemi tabanlı örnek bir uygulama
Alternative solid waste lands landfill site selection geographic information system based sample application
- Tez No: 341259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Çevre Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Environmental Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Katı Atık, Deponi, Geographical Information System (GIS), Solid Waste, Landfill
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Katı atıkların bertaraf yöntemleri arasında en yaygın olarak kullanılan yöntem düzenli depolama yöntemidir. Yaygın ve bilinen bir bertaraf yöntemi olmasına rağmen Türkiye'de çok az bölgede düzenli depolama alanı bulunmaktadır. Ancak her geçen gün daha yoğunlaşan nüfus ve gelişen ,çeşitlenen unsurlar büyük bir kirlilik sorunu ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten Şehirler için en büyük sorunlardan biri katı atık yönetimi olmaktadır.Katı atık yönetimindeki başlıca problemlerden birisi de katı bertarafı için en uygun , Deponi alanı olabilecek yerin seçilmesidir. Bu yerin belirlenmesinde kullanılabilecek, geçen zamanla daha da gelişen bir metodoloji olan Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) teknolojileridir. CBS depolama tesisi yer seçimini hızlandırmada, daha güvenilir, daha kısa zaman, daha az zaman kriterleriyle çalışmada önemli rol oynar. CBS kriterlere, belirlenen kıstaslara göre istenilen verinin ortaya çıkması aşamasın bir karar destek sistemi olarak önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Regular storage is the most common method for disposing solid waste. Even though it is a common and well known disposal method there are only a few regular storage areas exist in Turkey. However increasing population density and other various factors cause serious pollution problem. Therefore solid waste management is getting one of the biggest problems for cities.One of the major problems in solid waste management is to find the best storage area location for disposing solid waste. Geographical Information System (GIS) is the method for locating the best area for disposal. GIS leads an important role for locating storage areas with time efficiency and with reliable results. Moreover GIS has an important role as a decision support system for getting information with given data and parameters.