Arazi ve arsa düzenlemelerinde hisselendirme problemlemleri: Pendik Sapanbağları örneği
Subdivision problems of lands and landing regulations: Example of Pendik Sapanbağlari
  1. Tez No: 341268
  2. Yazar: KENAN PAŞALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Arsa ve arazi Düzenlemesi, Uygulama İmar Planı, Donatı Alanı, Düzenleme Ortaklık Payı, Hisselendirme, Land and Landing Regulation, Tentative Plan, Social Spaces, Development Readjustment Share, To Parcel Out
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kentleşme ve kent yaşam kalitesinin sürdürülebilir olmasında temel etken olan imar planının kent mekanlarını düzenleyen kararları kapsamında öngördüğü donatı alanlarının temininde ülkemizde yasal altlık olarak başlıca Kamulaştırma Kanunu ve İmar Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Bu iki kanundan imar kanununun uygulanmasında ise özellikle yapılaşmış alanlarda arazi ve arsa düzenlemesi işlemlerinin sonucunda taşınmaz konumunun değişmesi,taşınmaz alanının küçülmesi veya büyümesi ve yeni oluşan parseldeki malik sayısının artması gibi taşınmaz malikleri aleyhine sonuçlar ortaya çıkmaktadır.Bu durum ise yapılan bu düzenlemenin yargıya taşınmasına ve iptale konu edilmesine neden olmakta, bu da imar planının kişi mutluluğunu da amaçlayan ilkesi ile örtüşmeyen sonuçlar oluşturmaktadır. Bu çalışma ile İstanbul Metropolitan Alanı?nda özellikle ruhsatlı ve ruhsatsız yapılaşmaların yoğun olarak bulunduğu Pendik ilçesinde hiç yapılaşma bulunmayan ve yapılaşmanın yoğun olduğu iki farklı uygulama alanında 3194 sayılı imar kanununun arazi ve arsa düzenlemesine ilişkin 18. Maddesine göre yapılan imar uygulamaları sonrasında birden fazla malike sahip parsellerin oluşması neticesinde ortaya çıkan ve mülkiyet dokusunu sorunlu hale getiren problemler karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve problemler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Urbanization and urban quality of life, which is the main factor in the sustainable urban development plan for the provision of places in our country, the legal base regulating the areas of social spaces as required by the scope of the decisions of the major provisions of the Code of Expropriation and Code of Housing Acts are implemented. As the implementation of Code of Housing especially as a result of regulation changes in the position of real estate, real estate area of reduction or expnasion, and such as the increasing number of the parcel owner and the new owners of real property, adverse consequences arise. This situtaion causes the judgment of this arrangement to be moved and be subject to cancellation and unpleasant results which is inconsistent with the principle of the development plan. In this study, two different region with dense housing and nohousing areas in Pendik in İstanbul Metropolitan Municipality provincial borders in which intensionally licensed and shanty housing are located, applications as per article 18 of housing code with the number of 3194 cites land and landing regulation, problems; as lands existed after housing applications which have owners more than one and cretaes problematic property characteristic, are comparatively investigated.