Boğaziçi Kanunu'nun Boğaziçi öngörünüm bölgesindeki koru alanlarına etkisinin irdelenmesi
An examination of the effect of the Bosphorus Act to the woods in the Bosphorus preview area
  1. Tez No: 341272
  2. Yazar: AKİF GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Boğaziçi Alanı, Yeşil Alan, Korular, Boğaziçi Koruları, Boğaziçi Kanunu, Bosphorus Area, Green Space, Woods, Bosphorus Woods, Bosphorus Act
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Boğaziçi alanı, kültürel yapısı, doğal zenginliği nedenleri ile diğer yerleşim bölgelerine göre daha önemli bir konuma sahiptir. İki kıtayı birbirinden ayıran, aynı zamanda birleştirmesinden dolayı farlılık göstermektedir. Korular içerdikleri doğal varlıkla, manzara güzellikleri vb. değerler, yapısal niteliklerini; doğa koruma, tarihi, turistik, rekreasyonel vb. kuruluş amaçları işlevsel niteliklerini oluştururlar. Boğaziçi koruları ise diğer korulara nazaran hem coğrafi, hem ekolojik olarak çeşitlilik göstermesi ve bünyesindeki ağaç çeşitliliği ile öne geçmektedir. Boğaziçi Kanunu'ndan çıktıktan sonra Boğaziçi alanı içerisindeki öngörünüm bölgesi, imar faaliyetlerinin sınırlandırılması sonucu Boğaziçi alanının diğer bölgelerine göre korunmuştur. Ancak geçici bir süre imar mevzuatında yapılan değişiklikle, korularda dahil olmak üzere yapılaşmaya izin verilmiş ve yeşil alan kayıpları olmuştur. Neyse ki kanunun iptali sonucu yapılaşma durdurularak daha fazla yeşil alan tahribatı önlenmiştir. Boğaziçi alanının çok başlı yönetimden kurtularak bağımsız bir kurum olması halinde yeni yapılaşmaların önü kesilerek etkin bir şekilde kullanılması ve geliştirilmesi mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Bosphorus area, the cultural structure, the causes of natural wealth has an important position than other residential areas. It is different from other regions mainly with its location, at the same time separating and connecting the two continents. They contain the natural beauty of the landscape, and so on, including Woods, the values for different structural characteristics; nature protection, historical, recreational, tourist attractions, etc. form its functional attributes. Bosporus groves compared to other groves come to the fore, geographically, as both show the diversity and ecological diversity of tree stands. After being excluded by the Bosphorus area the preview area in the Bosphorus region, has been relatively protected by the limitations concerning construction activities. However, changes made to a temporary period of zoning legislation, construction has been permitted also in the grove areas, and there have been a loss of green space. Nevertheless, by way of cancellation of the law, the constructions have been stopped and destruction of more green space has been prevented. In case Bosphorus area gets rid of many-headed administration and become an independent agency, the new formations will be confronted and then it will be possible to develop and use the area in effective ways.