Ulaşım alt yapı işlerinde sözleşme uyuşmazlıkları ve çözüm yöntemleri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
The treaty disputes in transportation infrastructure works and resolution methods: Case study of Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 341287
  2. Yazar: SELAHATTİN DANIŞMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ALPKÖKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sözleşmesel uyuşmazlıklar, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, FIDIC, Yapım İşleri Genel Şartnamesi, Contractual disputes, Dispute Resolution Boards, FIDIC, Public Procurement Contract Law
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Dünya çapında uluslararası yapım sözleşmelerinde kabul gören FIDIC türü sözleşmelerle, Türkiye'de yürürlükte bulunan Kamu İhale Sözleşme Kanunu'na göre düzenlenen yapım sözleşmelerinde, uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin karşılaştırmasını yapmak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneğinden hareketle, ülkemizdeki ulaşım altyapı işlerinde, sözleşme uyuşmazlıklarıyla ilgili genel sebepleri ortaya koymak ve sözleşme uyuşmazlıklarında daha etkin çözüm yöntemlerine ilişkin birtakım öneriler sunmaktır.Bu amaca yönelik olarak, sözleşmelere dair düzenlemelerin yer aldığı birincil kaynak olan, Türk Borçlar Kanunu'ndaki eser sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler, Türk ihale ve sözleşme mevzuatı ve FIDIC sözleşmeleri hakkında kısaca bilgi verilmiş, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve FIDIC uyarınca, sözleşme uyuşmazlıklarının çözüm yöntemleri ortaya konmuş ve bir değerlendirme yapılmıştır. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ulaşım altyapı işlerine dair 25 adet sözleşme uyuşmazlık örneği incelenerek, bu örneklerden hareketle sözleşme uyuşmazlıklarına ilişkin genel sebepler ve ne şekilde çözüldükleri ortaya konmuştur. Sonuç olarak da Türkiye'de Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na göre düzenlenen yerel projelerdeki yapım sözleşmelerinde, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların daha etkin (zaman ve maliyet açısından) çözüm yöntemlerine dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at providing insights on dispute resolution approaches & techniques by comparing the international FIDIC form of contracts to those of local Contracts set out under the National Procurement Law, and by examining the 25 dispute cases related to the transport infrastructure contracts where the Employer is the Istanbul Metropolitan Municipality.In this respect, the study primarily refers to the Turkish Law of Obligations, Turkish Procurement Law, Public Procurement Contract Law, FIDIC form of Contracts and discusses the dispute resolution processes. The selected 25 cases have been examined to display the events/circumstances giving rise to the dispute and the way these disputes have been resolved. Consequently, views for more effective (time & cost) ways of dispute resolutions applicable to local projects under the construction works have been suggested.