Koruma amaçlı bölgesel planların kentsel yaşama etkilerinin değerlendirilmesi: Beyoğlu örneği
The evaluation of urban life impacts of the regional reconstruction plans: Beyoglu sample
- Tez No: 341311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Beyoğlu İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Tarihi çevrelerde koruma, Kentsel Dönüşüm, Regional Reconstraction Plan, Beyoglu Reconstraction Plan for Protection, Protection in historical places, Urban Regeneration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Koruma amaçlı bölgesel planlar; tarihi çevrelerin, hızla değişen yaşam koşulları, hızlı kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme ve teknik gelişmelerle doğal ve kültürel varlıkların yok olmadan korunması, bakımı ve günümüz yaşamı ile bütünleştirilerek kullanılabilmesi amacı ile yapılan planlardır. Beyoğlu ilçesi koruma amaçlı nazım imar planı da bu amaç doğrultusunda hazırlanmış ve Beyoğlu'nun sahip olduğu geçmişten gelen kültürel ve doğal varlıklarını, güzelliklerini geleceğe güvenle taşımayı ve yeni gelişmelerle adapte etmeyi amaçlamaktadır.Toplam 260 sayfadan oluşan plan raporunun hazırlanma sürecinde Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte tam bir koordinasyon içinde çalışmışlardır, ayrıca planı hazırlama safhasında tüm ilgili kuruluşlardan görüş ve onaylar alınmıştır.Tezin ana içeriğinde Beyoğlu İlçesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının getireceği çevresel etkiler tüm detaylarıyla incelenecek ve plan doğrultusunda tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Regional reconstruction protection plans are done to protect natural and cultural assets. Sometimes rapid urbanization, population growth and industrialization may damage the natural and culturel assets in a region. Therefore, the plans integrate the assets with today?s life. Beyoglu district reconstruction protection plans prepared to protect natural beauty of Beyoglu and aimed to move into the future the natural and cultural assets with integration the new developments.This plan containes 260 pages and during the preparation process of the plan, Beyoglu Municipality and Istanbul Metropolitan Municipality worked together in a coordination. Also the period of the preparation, the authorized establishments has gave approval for the plan.In this research, following the introduction, we examined the ?Beyoglu district reconstraction protection plan with all details. And in the following sections, we handled regional plans for protection and environmental impacts of these projects in Beyoglu.