Süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çaprazlı çelik çerçeve elemanlarının tasarımı için hesap çizelgesi programı hazırlanması ve tasarım uygulamaları
A spreadsheet for the design of special eccentrically braced sttel frame elements and design practices
  1. Tez No: 341372
  2. Yazar: ÜNAL EKŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süneklik Düzeyi Yüksek Çelik Dışmerkez Çerçeve, Çelik Yapılar, Hesap Çizelgesi Programı, Special eccentrically braced frames, steel buildings, speradsheet program
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Büyük bölümü deprem kuşağı üzerinde olan ülkemizde, yaşanan depremler sonucunda elde edilen bilimsel veriler sonucu, mevcut deprem yönetmeliği eskimiş, revizyona ihtiyaç duyulmuş ve 2007 yılında yeni şekli ile yürürlüğe girmiştir. Türk Deprem Yönetmeliği (TDY 2007)?nin 4. Bölüm?de çelik yapıların için depreme dayanıklı tasarım kurallarını ve TS 648 (Çelik Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları), çelik yapılar için hesap ve tasarım kurallarını içermektedir. TDY Bölüm 4?de yeni hesap kuralları getirilen çelik taşıyıcı sistemlerden bir tanesi de dış merkez çaprazlı çelik çerçevelerdir. Bu çalışmada süneklik düzeyi yüksek çelik dışmerkez çerçevelerdeki kiriş, kolon ve çaprazların tasarımında kullanılmak üzere, TDY?ne (2007) göre hesap çizelgesi programları oluşturulmuştur. Hazırlanan hesap çizelgesi programları, örnek bir çelik çerçeve üzerinde uygulanmıştır. Sistemde bağ kirişin boyu değiştirilerek yapıdaki inelastik davranışın ve enerji sönümlemesinin nasıl oluşacağı ve sistemin göçme modunun nasıl değişeceği incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Turkish Eartqhuake Code (TEC) has been revised in 2007 as a result of devastating earthquakes in the last decade both in Turkey and the world. Chapter 4 of the revised TEC (2007) includes the principles for the design and construction of steel structures. The design of Special Eccentrically Braced Frames has also been included Chapter 4, TEC (2007). This study aims at preparing a spreadsheet program for the design of typical members in special eccentrically braced frames including beams, columns, braces and links based on TEC (2007) requirements. The spreadsheet program has been used in a typical five-story steel building having ecceentrically braced frame in one direction for carrying lateral loads. The length of the link has been changed to short, medium and long to observe the change in member sizes and the inelastic behavior of the system.