GSM de yeni açılan hücre için frekans planlama modeli
Model of frequency planning method for GSM new cell
  1. Tez No: 341393
  2. Yazar: PINAR TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ALİ MANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: GSM frekans planlama, komşu hücre, frekans girişimi, GSM frequency planning, neighbour cell, frequency interference
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
GSM şebekelerinde, mobil kullanıcı ve kullanılan servis sayılarının hızla artması sonucu operatörler bu trafiği karşılayabilmek için, ağ kapasitelerini artırmak zorundadır. Kapasiteyi artırmak için yeni hücreler eklenmektedir. Geleneksel yöntem olan, her yeni eklenen hücre için atanacak frekans manuel şekilde seçilmektedir. Kısıtlı kaynak olan frekans aralığı operatörler tarafından efektif şekilde kullanılması için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunların birçoğunda her yeni hücre ile beraber komşu hücrelerinin de frekanslarının yeniden tanımlanması gerekmektedir. Bu da servis kesintisi ve yeni hücre için otomatik frekans planı uygulanana kadar geçen süredeki servis kalitesini düşürmektedir. Bu tezde, otomatik frekans planlama ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Yeni bir hücre tanımlandığında ona atanacak frekans aralığı için akıllı öneri getiren bir model sunulmuştur. Bu modelin uygulandığı bir yazılım gerçekleştirilmiştir. Yazılımın nasıl kullanıldığı ve çıkan sonuçların değerlendirilmesi paylaşılmıştır. Yeni hücreye daha sonra servis kesintisine neden olmayacak en uygun frekans aralığını tahsis edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Operators have to increase their network capacity to meet the traffic caused by increased mobile user and use of services. To increase capacity new cells are added. As a traditional method, for every added new cell, frequency is chosen manually. Several approaches have been developed by operators for frequency assignment which spectrum is a limited source. In most of them, along with new cells, neighbour cell frequencies need to be redefined. This causes service failures and decreases service quality at the time spent for application of automatic frequency plan. With this thesis, studies related to automatic frequency planning for new cell, are investigated. A model that gives smart ideas for frequency assignment to new cell is introduced. A software is implemented based on this model. Software using information and software?s outputs are shared. Assignment optimim frequency range for new cell is observed.