Yeraltı sularından arsenik giderimi üzerine bazı iyonların etkisi
Effects of some ions on arsenic removal from groundwater
  1. Tez No: 341439
  2. Yazar: MELİKE CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KOBYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre mühendisliği, su arıtımı, arsenik giderimi, elektrokoagülasyon prosesi, arsenik gideriminde modelleme, Environmental engineering, water treatment, arsenic removal, electrocoagulation process, arsenic removal modeling
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Fe anotlar kullanarak elektrokoagülasyon (EC) süreci ile As içeren yer altı sularında As giderimi verimi araştırılmıştır. As giderim verimi üzerinde katyonların etkisi (Ca, Mg, Fe ve Mn) ve çalışma süresi etkisi araştırılmıştır. Yeraltı sularından As giderimde etkili olan CCa, CMg, CFe, CMn ve tEC EC süreci ile belirlenmiştir ve yanıt yüzey yöntemi (RSM)-Box Behnken deneysel tasarımı ile optimize edilmiştir. ANOVA ve istatistiksel veriler tepkisi (Cf, Re, ENC, ELC and OC) denklemleri ( R2 = 0.92; Adj-R2 = 0.86 ve Prob>F 0.0001) kuadratik modeli ve RSM sonuçları ile hesaplanmıştır: CCa = 131.9 mg/L, CMg = 55 mg/L, CFe = 4.5 mg/L, CMn = 4.5 mg/L, tEC = 3 min, Cf = 9.9 , Re = 95.05%, ENC = 0.0551 kWh/m3, ELC = 0.00576 kg/m3 ve OC = 0.0406 $/m3 hedefler için (Cf = 9.9 , Re (maximize) ve OC (minimize) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study groundwater containing As has been investigated efficient of removal As by electrocoagulation (EC) process using Fe anodes. Effect of cations (Ca, Mg, Fe, and Mn) and operating time on As removal efficiency have been investigated. CCa, CMg, CFe, CMn and tEC that effected on As removal from groundwater, have been determined by EC process and they have been optimized by response surface methodology (RSM)-Box Behnken experimental design. ANOVA and statistical datas respons (Cf, Re, ENC, ELC and OC) equations ( R2 = 0.92; Adj-R2 = 0.86 ve Prob>F 0.0001) have been calculated by quadratic model and RSM results: CCa = 131.9 mg/L, CMg = 55 mg/L, CFe = 4.5 mg/L, CMn = 4.5 mg/L, tEC = 3 min, Cf = 9.9 , Re = 95.05%, ENC = 0.0551 kWh/m3, ELC = 0.00576 kg/m3 and OC = 0.0406 $/m3 for targets (Cf = 9.9 , Re (maximize) and OC (minimize) have been obtained.